Tags

, , ,

God søndag! Nå nærmer det seg søndag kveld, men jeg skal få til en smakebit hos Flukten fra virkeligheten før det blir mørkt ute. Vi har vært på fjelltur, vel, «ås-tur» er vel mer dekkende. Men fint var det. Sammen med hunden vår som elsker å løpe fritt og på jakt etter cacher i Geocaching hadde vi det gøy alle sammen.

Jeg begynte å rote i haugen med bøker jeg leser for å se hvilken jeg skulle velge som smakebit. Men rundt pc-en ligger det bøker om litteratur siden jeg holder på å skrive skoleoppgave om James Joyce, Wirginia Woolf og Marcel Proust. Så det er strengt tatt de bøkene jeg leser. Jeg synes det er utfordrende å skrive om modernismen, den har aldri vært der jeg følte meg mest hjemme, men jeg gjør så godt jeg kan. (Det er lettere med 1800-tallet, der så mange av mine favoritter befinner seg.) Men når jeg bare kommer til etter 2. verdenskrig synes jeg det blir lettere fordi litteraturen deler seg i ulike retninger og det er flere jeg liker. Smakebiten blir derfor fra Wirginia Woolfs Til fyret:

Til fyret er i delt i tre deler og midtdelen beskriver 10 år på 20 sider. (I motsetning til del 1 og 3 som beskriver 1 dag på over hundre sider hver). Smakebiten er en del av midten.

Fra forlaget:
Romanen foregår på familien Ramsays landsted i Cornwall og stiller farens patriarkalisme opp mot moren som hjemmets engel: Hun legemliggjør den kvinnelige opplevelse av sammenheng og uforanderlighet, på bekostning av selvutfoldelse. Ti år etter morens død kombinerer malerinnen Lily kvinnelig skapertrang med mannlig kraft, skaper form midt i et verdikaos og betaler omkostningene for den utsatte identitet som kunstner og fri kvinne.