Tags

, , , , , , , , , ,

Drømmenes landI sommer fant jeg Minnesotatrilogien (i et bind) i en bokhylle på et hotell. Siden jeg nettopp hadde lest Djevelens giftering av Vidar Sundstøl, ble det den boken jeg valgte å ta med meg. Vidar Sundstøl er en norsk forfatter som har bodd en stund i Minnesota. Minnesotatrilogien som består av bøkene Drømmenes land, De døde og Ravnene, har som man kan tenke seg, handling fra denne delen av USA. Den første boken, Drømmenes land, fikk Rivertonprisen for 2008.

Hovedpersonen i disse tre bøkene er Lance Hansen. Han er norskamerikaner og politimann. Han jobber som politimann i en nasjonalpark i området rundt Lake Superior. Ganske tidlig i den første boken finner han en mann drept på en bestialsk måte. Og en annen naken ung mann, som var vennen til den drepte. Den overlevende unge mannen er sterkt traumatisert, men de finner etterhvert ut at de begge er norske. Så fra Norge kommer Kripos etterforsker Erik Nyland for å hjelpe til. Tre politimenn som står et stykke unna den drepte mannen begynner å snakke om dette kan være det første drapet i dette området. Lance Hansen, som er en ihuga lokalhistoriker, drar hjem til det historiske arkivet sitt for å prøve å finne svaret på det spørsmålet. Det eneste han finner er at for 100 år siden forsvant en indianer sporløst fra området. Kunne han kanskje ha blitt drept?

De tre bøkene er ikke tradisjonelle kriminalromaner. Fokus er hele tiden på Lance Hansen og hans tanker og ikke på de drepte. De dødeLance begynner å mistenke at det er broren hans Andy som er morderen. Men da en annen mann blir mistenkt og arrestert lar han være å gjøre noe. Han tenker at han nå har blitt en korrupt politimann som beskytter familien. Men klarer ikke angi broren. Samtidig finner han ut at det er mulig at hans slektning, Thormod Olson, som kom til Minnesota for 100 år siden hadde noe med forsvinningen av indianeren å gjøre. Tankene til Lance Hansen kretser da derfor rundt begge mordene.

I tillegg møter vi Lances sønn som han har fått med en indianerkvinne. Han var gift med henne i flere år, men Lances evne til å la seg fullstendig oppsluke har stått i veien for dem. Han har valgt å la seg oppsluke av lokalhistorie og politiarbeid. Den tidligere svigerfaren hans blir likevel en kilde til informasjon om det gamle drapet. Andy har en tenåringsdatter med problemer og Lance får gjennom bøkene et nærmere forhold til henne. Inni her et sted drar Lance og Andy på hjortejakt. Det blir en mørk historie hvor man er litt usikker på om brødrene prøver å drepe hverandre eller om de bare kikker på hverandre gjennom kikkertsiktet.

ravneneMinnesotatrilogien inneholder flotte naturbeskrivelser. Området rundt Lake Superior blir levende i disse bøkene. Det er lett å forestille seg den uendelige innsjøen, skogene rundt den og de små byene. Men mer enn noe annet kjenner en kulden fra den frosne innsjøen når vinteren er på det kaldeste. Også karakterbeskrivelsene er verd en studie. Lance Hansen blir for eksempel en virkelig person. En plaget mann som prøver å gjøre så godt han kan.

Jeg likte vel Djevelens giftering sånn middels, men Drømmenes land, De døde og Ravnene er fantastisk flotte bøker. De er veldig stillestående. Tilsammen utgjør de en meget tykk bok, men det skjer ikke så veldig mye i dem. En leser mange naturbeskrivelser og karakterbeskrivelser, men først og fremst Lances tanker. Og han funderinger rundt både det gamle og det nye mordet. Til slutt må han handle. Men hva velger han å gjøre?