Tags

, , , , , , , , , , ,

The Graveyard book og Murder Mysteries er en bok og en novelle av Neil Gaiman som begge er omgjort til tegneserier. Murder Mysteries ble gitt ut som tegneserie i 2002 (bildet er fra 2. edition). Selve novellen finnes originalt i Gaimans novellesamling Smoke and Mirrors. The Graveyard book, graphic novel, volume 1 kom ut i juni dette året. Volume 2 kommer ut senere i år. I begge tegneseriene er det P. Craig Russell som står for tegningene.

Murder mysteriesMurder mysteries må være en av mine absolutt favoritt noveller av Gaiman. Jeg har lest den i bokform og flere ganger som tegneserie. P. Graig Russell, sammen med sitt team, gjør den om til også et fantastisk syn for øyet.

Selve historien handler om en engelskmann som sitter fast i Los Angeles fordi flyene ikke kan lande på Heathrow (tåke). Der besøker han en gammel venninne og etterpå treffer han på en eldre mann. Det som skjer hos venninnen blir først fortalt på vanlig måte, men så skjer det noe og bildene bare hinter til sannheten. Den gamle mannen bommer en sigarett og som gjengjeld forteller han en historie fra The silver city (himmelen), hvor han selv var Raguel – hevneren. En engel dør og Raguel må finne ut hva som er skjedd. Etterhvert viser det seg at det første mordet er begått.

Jeg har som sagt lest denne historien flere ganger, men først da jeg leste den denne gangen gikk det opp for meg at det gjemte seg en annen sannhet i bildene. Jeg vil ikke fortelle deg det, men det betydde ganske mye for hvordan jeg tolket historien. Kanskje gjorde det den enda mer vakker.

LuciferThe Graveyard book er nok en av Gaimans best kjente bøker. Jeg har lest den (og har den) både på norsk og engelsk, og da jeg så at den var gitt ut som tegneserie trykket fingen min på kjøp knappen fortere enn lynet. Nå passer jeg på så jeg skal få kjøpt del to også med det samme den kommer. Historien er godt tatt vare på i tegneserien og de ulike karakterene flott belyst. Fargene understreker det nattlige livet Nobody lever, og med flotte farger de dagene han er ute i solskinnet.

volume 1Nobody Owens er en liten gutt som våkner midt på natten og løper ut av den åpne utgangsdøren. Han har det med å løpe av gårde og foreldrene litt lei av å springe etter han, men denne natten redder det livet hans. Han kommer seg til kirkegården på toppen av bakken og der blir han møtt av en gjeng spøkelser. Moren hans viser seg i et glimt og ber dem ta seg av Nobody og fra da av vokser han opp på kirkegården. Mannen i kappe du ser på  coveret er Silas. Han er et nattvesen, men kan bevege seg utenfor kirkegården, og derfor er det han som skaffer mat og blir Nobodys verge. Livet på kirkegården inneholder skole, leking med spøkelsebarn og flere fordeler spøkelser har. Men samtidig lengter Nobody ut til verdenen på utsiden.

Dette er en svært vakker bok som har blitt til en svært vakker tegneserie. Jeg anbefaler den til både deg som har lest og deg som ikke har lest boken. Historien er tilpasset eldre barn, men er fantastisk også for oss voksne.

På bilde under ser du Nobody nettopp akseptert og gitt navn av spøkelsene.

22Jeg har kjøpt begge bøkene selv