Tags

, , , , ,

Geir hos Bokblggeir overbeviste meg om at dette var en bok jeg måtte lese. Divergent er skrevet av 22 år gamle og amerikanske Veronica Roth. Boken er en dystopi beregnet på ungdommer, men jeg falt også pladask.

Dette er historien om Beatrice Rice, kalt Tris, som lever i et fremtidig Chicago. Samfunnet er delt inn i ulike grupper som dyrker frem ulike idealer. På 16-årsdagen må alle gjennom en test for å finne sin gruppe. Testen viser deg hvilken gruppe du er mest egnet til, men du må selv velge. For Tris blir denne avgjørelsen svært vanskelig, og etter hvert skjønner hun at hun er fanget i et farlig spill hvor mangel på kontroll og uærlighet hersker. Spillet blir stadig farligere idet makthaverne skjønner hvem Tris egentlig er.

I utgangspunktet minner boken om Dødslekene. Det har selvfølgelig noe med at de begge er dystopier, men det er også noe med samfunnet, reglene, hvordan Tris må sloss osv. som gjør at jeg flere ganger sammenligner dem. Det skal godt gjøres å måle seg med Dødslekene, og det klarer ikke denne boken helt. Men den er ikke langt unna.

Tris er en divergent. En person som passer til flere en en av de fem fraksjonene samfunnet er ordnet inn i. En person som det ikke er lett å kontrollere. Og det er svært viktig for noen å kontrollere resten av befolkningen.

Vi møter Tris rett før hun må gjennom testen som skal fortelle hvilken fraksjon hun passer inn i. Hun har vokst opp som en uselvisk. En person som alltid og i alle henseende skal sette andre foran en selv. Derfor er det også denne fraksjonen som sitter i de ulike styrevervene. Men i den endelige testen får hun vite at hun har et valg mellom flere fraksjoner og det blir vanskelig for henne å velge hvilken fraksjon hun skal inn i.

Tris tar et modig valg og hun blir satt på store prøver. Både i de siste testene og som fullverdig medlem. Det er noen som ikke er fornøyd med hvordan samfunnet drives og som er villige til å bruke alle virkemidler for å nå sine mål.

Jeg gleder meg til å lese neste bok; Insurgent. Dette var en meget bra dystopi og en av de ungdomsbøkene som virkelig passer for alle.