Tags

, , , , ,

Belinda Bauer er en britisk kriminalforfatter som med sin debutroman Blacklands mottok den britiske kriminalforfatterforening Crime Writers’ Associations Gold Dagger-pris for beste kriminalroman i 2010. Jeg leste bok nummer to; Mørke dager og fant ut at jeg hadde lyst til å lese mer av denne forfatteren.

Da Stevens onkel Billy forsvant for 19 år siden, trodde de fleste at han hadde blitt drept og begravd av den pedofile seriemorderen Arnold Avery. 12 år gamle Steven bruker all si fritid på å grave etter den forsvunne onkelen. For å hjelpe bestemora ut av sorgen, bestemmer han seg for å skrive til Avery i fengselet. Dette blir begynnelsen på en katt- og mus-jakt mellom gutten og en drapsmann som har kjedet seg i mange år.

Dette er en krim med flere mord som skjedde for lenge siden, og med en 12 år gammel gutt som «detektiv». Steven har det ikke bra hjemme, alt blir overskygget av hans forsvunne onkel Billy. Steven har aldri møtt onkel Billy, for da Billy var 11, for 19 år siden, gikk han på butikken, og siden har ingen sett ham. Mormor er alltid er trist og sur, og hver dag står hun ved vinduet og venter på at Stevens onkel Billy skal komme hjem. Og Steven tenker at alt må bli bedre hvis han kan finne Billys grav. For Steven er helt sikker på at den dømte pedofile seriemorderen Avery har drept Billy.

Steven tilbringer flere somrer på heiene med å grave etter Billy. Men da han til slutt innser at dette er en umulig oppgave starter han å skrive brev til Avery. Dette blir starten på fascinerende katt og mus lek mellom den desperate gutten og en drapsmann som har kjedet seg i mange år. Og for Avery er dette som et friskt pust fra verden på utsiden. Avery blir så fascinert at han til slutt klarer rømme fra fengselet med ønske om å møte Steven. Dette blir farligere enn Steven kunne forutse.

Dette er en meget anderledes krim. Den mangler helt en voksen detektiv eller politimann, egentlig mangler den helt voksne utenom Stevens mor og mormor, som han bor sammen med og Jim – moren kjæreste (i perioder). Og Avery – som er en pedofil seriemorder. Dette uvanlige persongalleriet skaper en krim hvor spenningen ligger i om Steven og Avery vil møtes og hva da som vil skje, og om Steven kan finne Billy. Den er likevel en fin krim og en bok vel verd å ta en titt på.