Tags

, , , , , , ,

Mørke dager er den andre krimboken av engelske Belinda Bauer. Og etter å ha lest denne har jeg bestilt den andre; Blacklands som kom ut i fjor.

En eldre kvinne blir funnet drept i sin egen seng i Shipcott. Hvordan har noen greid å komme seg inn og ta livet av kvinnen, uten å etterlate seg et eneste spor? Den lokale politimannen Jonas Holly blir satt på saken, og noen mener at han er skyldig i det som har skjedd.

 

På fremsiden av denne boken står det noen linjer av Val McDermid: Sannsynligvis den mest sjokkerende slutten du kommer til å lese i år. Og det er helt riktig!

Mørke dager minnet meg lenge om en blanding av Midsummer Murders og Aidensfield. Den handler om en stille landsby i Wales hvor Jonas Holly er eneste politimann. Men så skjer det et mord og det kommer forsterkninger fra hovedkontoret. Sjefen for denne gruppen, Marvel, er en tvers igjennom en ufyselig, uhøflig og egoistisk person. Som gjerne plager sine egne kollegaer. Satt opp mot den ansvarsbevisste og hyggelige Holly blir kontrasten stor.

Jonas Holly har en kone med langt fremskreden MS og han må derfor også bruke mye tid på henne. Men han gjør så godt han kan i å hjelpe til med det som etterhvert blir en etterforskning av flere mord. Her kommer Midsummer Murders inn, for der er det vel aldri bare et mord? Hele settingen ligner også, utenom at dette skjer på vinteren og landsbyen mer eller mindre snør inne. De kan med andre ord ikke få sendt avgårde DNA prøver og lignende, men må stole på god, gammeldags politietterforskning.

Dette er en nydelig ny bok i stilen til den tradisjonelle engelske krim sjangeren. Det er en positiv karakteristikk. Jeg elsker engelsk krim. Denne har likevel noen overraskelser å by på, og du må ikke være sikker på at du har løsningen før helt i slutten av boken. Terningkast 5.

Jeg har fått denne boken av Cappelen Damm i bytte mot en ærlig omtale.