Tags

, ,

I dag er det en ny utfordring fra bloggen Flukten fra virkeligheten; med “En smakebit på søndag”. I denne utfordringen skal en åpne boken en leser og finne et par setninger en kan dele uten å røpe for mye av handlingen. Videre legger en igjen en link til bloggen sin i inLinkz på bloggen Flukten fra virkeligheten.

Jeg leser nå Liberty av Jakob Ejersbo. Jeg er ikke kommet så lang, men foreløpig både liker jeg og ikke liker boken. Smakebiten er fra side 78:

Det går bra sier jeg og smiler veldig, for jeg kan ikke stille de vanskelige spørsmålene min i dette huset. Jeg flyter imellom: ikke hvit, ikke svart, ikke barn, ikke voksen – uten hjem, men ikke på gaten. Hvis jeg prøver å bli forstått, vil det koste meg. Hvordan skal jeg få disse menneskene til å sette seg ned og høre på meg? Umulig.

Christian er hvit sønn av danske bistandsarbeidere i Tanzania. Marcus er svart og jobber som tjener hos en svensk familie. Mot alle odds blir de to guttene venner.
Ejersbo skildrer Christians og Marcus’ liv, ofte gjennom intense og voldsomme opplevelser som den afrikanske virkeligheten utsetter dem for – en verden fylt av motsetninger og konflikter i alle generasjoner og miljøer. Alle er sin egen lykkes smed, og sex og sykdom, dop, alkohol og døde spiller en dominerende rolle i tilværelsen.
De to guttenes vennskap er varmt og sterkt, men helt lykkelige blir de aldri. Den hvite vil være svart og den svarte hvit, og ettersom de blir eldre, vokser motsetningene mellom dem.