Tags

, , , ,

I Douglas Adams roman; Livet, universet og alt mulig finner du en spøk om Starship Titanic. Adams var ikke typen til å kaste bort en god spøk, eller en god ide, så da han begynte å arbeide på et interaktivt dataspill tok han tak i denne ideen. Selskapet som skulle gi ut spillet ville imidlertid at det skulle gis ut en roman samtidig med spillet. Siden det ble for mye for Douglas Adams å skrive begge deler, samtidig, ba han sin gamle venn, Terry Jones (fra Monty Python) å skrive romandelen av prosjektet. Resultatet er Douglas Adams’s Starship Titanic av Terry Jones.

En ukjent sivilisasjon i sentrum av galaksen planlegger en stor begivenhet. De vil skyte opp romskipet Titanic, og det er det mest avanserte romskipet som noen sinne er bygget. Leovinus, arkitekten bak Titanic, tar et siste overblikk før oppskytingen, og han oppdager at det er flere mangler, men hvordan kan det ha skjedd? Allikevel gjennomfører de planen, og 10 sekunder etter oppskytingen skjer det noe.

Historien, som Douglas Adams forklarer at har; «not only a beginning but also a middle and (phenomenally enough) a recognizable end.» Er i hovedsak bare en ramme som man kan henge vitser og observasjoner på. Det er ikke så vanskelig, hvertfall hvis du er en ivrig dataspiller, å gjenkjenne scener laget for å passe til et spill. Scenen der Galaksens største geni, Leovinus, må overliste en robot er som tatt rett ut fra en spillstrategi guide.

Terry Jones låner også rikelig fra Adams øvrige utgivelser. Leovinus minner om Slartibartfast, og Nettie har likheter med Trillian. Noen av vitsene og sekvensene er også hentet direkte fra tidligere arbeider. Starship Titanic er bemannet av roboter med «ekte personligheter», ganske så like Marvin.

Jones gjør en god jobb med å etterligne Adams stil. Romanen er humoristisk og respektløs, den har dumme poeng og tåpelige figurer, men ikke så mange at det blir irriterende. Mens skrivingen hans kanskje ikke er så polert som Adams sin i hans senere bøker, gjør den opp for det i entusiasme og godmodig moro.
Douglas Adams’s Starship Titanic er ikke stor litteratur. Det er ikke engang en bra satire eller en god parodi. Det er imidlertid en morsom (om kort) roman som minner om de første bøkene Adams skrev. For alle som er fan av de tidlige bøkene til Adams, er denne boken definitivt en bok verdt å se nærmere på.