Tags

, , ,

Dead men’s boots er den tredje boken om Felix Castor av Mike Carey. Jeg har ikke lest de to første, men tenker at det må jeg gjøre, fordi dette var en god bok! Men, det er ingen ting i veien for å lese disse bøkene enkeltvis.

Før han døde, ringte Felix Castors kollega John Gittings til flere ulike personer og ba om hjelp. Hvis Castor hadde svart på telefonen hadde kanskje John vært i live. Så da en glatt advokat dukker opp fra ingensteds og gir Castor skylden for Johns ulykkelige spøkelse, og hans enda mer ulykkelige enke, skylder Castor dem å hjelpe til. Hvis bare livet var så enkelt. Et brutalt mord i King’s Cross har alle tegn på å være begått av en amerikansk seriemorder, som skulle ha dødd for førti år siden og det tar mer fornuft enn det Castor har å unnlate å blande seg inn i etterforskningen. I tillegg kjemper Castor en kamp i rettsvesenet for råderett over sin venn Rafis kropp (men ikke sjel). Og han klarer ikke se bort fra at disse tre tingene henger sammen. Med hjelp fra en kvinnelig demon, Juliet, en paranoid zombi data-nerd, Nicky Heat, og litt grundig graving kan Castor ha en mulighet til å løse dette puslespillet. Før noen kaster ham ned en heissjakt eller river halsen over på ham. Eller ikke.

Mike Carey er en engelsk forfatter av tegneserier, bøker og filmmanuskript. Carey ble født i Liverpool i 1959 – og beskriver selv seg som ung som: «one of those ominously quiet kids… [who] lived so much inside my own head I only had vestigial limbs«. Som barn var han svært interessert i tegneserier og han skrev historier for sine yngre brødre. Etterhvert studerte han til å bli lærer på St Peter’s College og var lærer i 15 år før han gikk over til å leve av å skrive.

Mike Carey er kanskje bedre kjent for tegneseriene Lucifer og Hellblazer, men han klarer mer og mer å lage et navn for seg selv med sine historier om Felix Castor. Castor er en uheldig eksorsist i et London som opplever stadig økende overnaturlige aktivitet. Castor pleide å være god på det han gjorde, før den dagen han spurte seg selv: «Where do ghosts go once I’ve exorcised them?»
De fleste av oss har få problemer med å holde arbeidet vårt atskilt fra vårt personlige liv, men slik er det ikke med Felix Castor. En mordsak, en gammel bekjent som tar selvmord og en venns som blir sperret inne på et asyl lenkes plutselig sammen. Og det på en slik måte at folk prøver å drepe Castor på en rekke ubehagelige måter. Castor vil ha svar, men som vanlig, må han takle et stadig økende antall spørsmål …

Dette er bok tre i en serie på seks; Carey har lagt alt til rette og er nå fri til å konsentrere seg om å gi leseren et hardkokt og overnaturlig mørk fortelling om gangstere, demoner og en eksorsist som må være detektiv i tillegg. Jeg synes Carey lykkes på alle punkter. Den vilkårlige gaten i ‘Old London Town’ har aldri virket slemmere og mer kjølig. Uten å si for mye; men scenen der Castor befinner seg i et rom fullt av katter, skjøv hjertet mitt opp i halsen og gjorde meg desperat på å lese mer og finne ut hva som skjer videre! Carey gjør en fantastisk jobb med karakterene sine, han viser oss vanlige mennesker som har mange feil, men som likevel vil finne frem den siste lille bit av anstendighet og gjøre det rette. Selv demoner og spøkelser synes å ha sine gode sider, selv om en bestemt demon er betryggende demonisk (jeg håper vi ser mer av ham i fremtiden). Når du parer dette med et dyster London som bakteppe, sitter du igjen med en bok som er både stemningsfull og som ikke vil slippe taket i deg etter at du er ferdig.

Carey synes å være klar på det faktum at han har satt seg en grense på seks bøker og er nå i ferd med å slippe interessante hint om hva vi kan forvente å se i fremtiden. Hvis du allerede har lest de to første bøkene så garanterer jeg at du kommer til å absolutt elske denne. Hvis du ikke har lest noen av dem så foreslår jeg at du plukker opp Dead man’s boots, eller den første boken; The Devil You Know og setter igang. Du vil ikke angre.