Tags

, , , , , , , ,

Sagaen om Paksenarrion er en fantasyserie som består av bøkene; Krigerens troskapsed, Annen troskapsed, Gyllen ed I og Gyllen ed II som er skrevet av Elizabeth Moon. (På engelsk; The deed of Paksenarrion).

Moon en amerikansk forfatter som skriver science-fiction og fantasy. Hun tok en bachelorgrad i historie ved Rice University og tjenestegjorde så i US Marine Corps. Senere studerte hun også biologi. Hun har også erfaring som ambulansearbeider. Hennes erfaring fra militæret skinner gjennom i disse bøkene.

Sagaen om Paksenarrion er beretningen om Paksenarrion Dorthansdotter. Paksenarrion vil bestemme over sitt eget liv, og vil slett ikke følge farens befaling om å gifte seg med en bonde i landsbyen. Hun vil bli kriger, og drar av sted for å slutte seg til hertug Phelans kompani. Slik begynner hennes eventyrlige ferd – en ferd hvor hun forvandles til en heltinne utvalgt av gudene til å gjeninnsette en tidligere hersker på tronen.

Paksenarrion, kalt Paks, er en usedvanlig fantasy heltinne i det hun er kvinne og etterhvert soldat og kriger. De fleste kvinnelige (fantasy) hovedpersoner kan gjerne være magiske, feer eller vandrere. Men ikke ofte soldater. I disse bøkene følger vi henne fra hun rømmer hjemmefra, og gjennom de uendelige timene i våpenbruk og disiplin som er nødvendig for å bli en god soldat. Hun lærer også hva det vil si å være en del av en militær enhet under hertug Phelans ledelse. Hun ser for seg en fremtid som en ensom kriger, men helt uventet blir hun tatt opp som Paladin-kandidat og må studere diplomati, magi og kampkunst. Etter hvert blir hun klar over at hun er utvalgt av gudene til å utføre en stor dåd.

Paksenarrion Dorthansdotter vil bestemme over sitt eget liv, og hun vil på ingen måte følge farens befaling om å gifte seg med en bonde i nabolaget. Paks ønsker å bli kriger. Siden faren allerede har betalt medgiften hennes rømmer  hun hjemmefra for å slutte seg til det hun har hørt er ett av de beste stedene for en leiesoldat, nemlig hertug Phelans Kompani.

Paksenarrion Dorthansdotter har fått god trening i våpenbruk og disiplin, og hun har lært hvordan man er en del av en militær enhet under hertug Phelans ledelse. Hun har vært innblandet i flere spesielle hendelser og fått ry som en svært dyktig soldat. Hun ser for seg en fremtid som en ensom kriger, men helt uventet blir hun tatt opp som Paladin-kandidat og må studere diplomati, magi og kampkunst

( I og II) I disse bøkene når Paksenarrion et vendepunkt. En rekke mystiske hendelser får sin forklaring og blir satt inn i en større sammenheng. Hun finner etter hvert fram til sitt virkelige jeg, og det går gradvis opp for henne hvilken oppgave gudene har eslet henne til, nemlig å finne Lyonyas tapte prins. Og Paksenarrion består prøven som gjør at hun kan avlegge den endelige gylne troskapseden.

Disse fire bøkene er blant mine absolutte fantasy favoritter, sammen med bl.a. Sagaen om Belgarion som jeg skrev om for ikke så lenge siden. Jeg har nettopp lest dem for tredje gang, og det blir nok ikke den siste. Som Sagaen om Belgarion er dette enkle bøker, men med en enorm evne til å fange deg inn i historien. Når jeg av en eller annen grunn sliter med leselysten er det disse to seriene jeg drar frem.

Sagaen om Paksenarrion