Tags

, , , , , , , ,

Krystallslottet er en selvbiografisk roman hvor Jeannette Walls skriver om sin familie og sin oppvekst. Jeg fikk denne boken fra Pantagruel forlag.

I denne boken forteller forfatteren om sin oppvekst med eksentriske foreldre som stadig var på flyttefot for å unngå pengeinnkrevere og ansvar. Faren Rex er alkoholiker og moren Rose Mary er en smågal kunstner som er mer opptatt av å lage kunst enn middag til barna. Dette er en sann historie om fattigdom, galskap og kjærlighet.

Faren til Walls, Rex, er alkoholiker og moren, Rose Mary, er kunstner og lettere gal. Rose May prioriterer kunsten og bøker foran barna. «Hvorfor bruke en ettermiddag med å tilberede et måltid som forsvinner i løpet av en time, når man på samme tid kan male et bilde som varer evig?» spør hun. Det betyr at barna må spise kattemat, melon og popkorn til middag for å overleve. De er alltid sultne, og de kler seg i filler som de prøver å reparere og sy på selv.

Faren Rex er varm og kjærlig, men når han blir full blir han destruktiv, upålitelig og til tider voldelig. Han tilbringer lange stunder sammen med barna hvor han forteller dem historier og lærer dem om matematikk og fysikk. I andre perioder er han nesten total fraværende og tilbringer tiden sin på nærmeste pub.

Familien flytter stadig fra sted til sted. Så snart Rex får følelsen av at «staten» vil ta dem, eller at det skjer noe mer konkret, som at han skylder penger eller at barna skyter på nabosønnen, så drar de hals over hodet. Barna kan få beskjed om at de skal dra om en time og at de bare får ta med seg en ting, og så er de på farten igjen.

Walls beskriver i fascinerende detalj om hvordan det var å vokse opp i en familie som stadig er på flyttefot. Foreldrene er i stor grad motivert av innfall og paranoia, så barna; Jeanette, hennes bror og to søstre, er mye overlatt til seg selv. Gjennom fantastisk historiefortellende håndlag, blir vi kjent med uforglemmelige karakterer i en uvanlig bok, og Walls kjærlighet til foreldrene – tross deres selvopptatthet – lyser fra alle sidene i boken.

En sann historie om fattigdom, galskap og kjærlighet. Med andre ord en nydelig bok. Den forteller en veldig sterk historie, men med så mye humor at det ikke blir en tåredryppende historie. Denne boken ble hengende igjen i tankene mine, både mens jeg leste den og etterpå. Jeg tok meg selv stadig i å tenke på noen linjer jeg hadde lest eller deler av historien. Det er utrolig hva barn kan overleve og hvordan de kan tilpasse seg de mest umulige situasjoner.

Jeg ga denne boken en sekser hos Bokelskere og plasserte den blant mine favoritter. Med andre ord: Du bør virkelig få med deg Krystallslottet!