Tags

, , ,

Det er torsdag og på tide med en ny favorittbok i Anettes boktema. Bokstaven i dag er både Q, og R. Jeg har absolutt ikke lest noen bøker som begynner med Q. Da ble spørsmålet; Hvordan skal jeg jukse denne gangen? Jeg brukte bokelskere til å søke gjennom bøkene jeg har lest og fikk to resultat som hvertfall har noe med Q å gjøre; tegneserien The Complete D.R. and Quinch av Alan Moore og krim romanen En rød heltinnes død av Qiu Xiaolong. Av disse to likte jeg best En rød heltinnes død, så da velger jeg den.

En rød heltinnes dødBoken handler om kamerat kriminalførstebetjent Chen og hans stilling i Spesialkomiteen i Politiet i Shanghai. Med en befolkning på omkring 20 millioner mennesker er Shanghai en by med mye kriminalitet, men også kriminalitet det går politikk i. Den kinesiske kjempebyen kan fortsatt rystes av et drap, særlig hvis offeret spiller en betydningsfull rolle i og for kommunistpartiet.

Våren 1990 blir en ung kvinne funnet drept i en kanal utenfor Shanghai. Hun viser seg å være Guan Hongying, «nasjonal mønsterarbeider» og et trofast partimedlem, og personer av denne karakter blir bare ikke voldtatt og drept. Etterforskningen må derfor foregå så diskret som mulig, ingen følsomme (kadermedlemmers) tær må tråkkes på og ingen detaljer må bli kjent for offentligheten. Cheng, en sofistikert og ugift politimann og hobbypoet, får oppdraget, og han får også den noe mer proletære politibetjenten Yu som medhjelper. Sammen prøver de å løse en sak som de innerst inne vet at partiet helst vil skal gå i glemmeboka. Enda verre er det at partisekretær Li gir dem en ekstra «medarbeider»: De påtvinges den pensjonerte partikommissæren Zhang. Han skal bare ha en assisterende rolle, men Cheng og Yu vet godt at han kan bli deres største hinder i etterforskningen.

Du kan lese hele min omtale av boken her.

Bokstaven R var helt motsatt. Der fant jeg så mange bøker at det ble vanskelig å velge, en kan jo ikke utelate Ringenes Herre av Tolkien eller Rubinrød av Kerstin Gier. Men jeg endte opp med en helt anderledes bok, nemlig Rosene av Leila Meacham.

Howbutker, Texas, 1900-tallet. Mary Toliver og Percy Warwick skulle egentlig vært gift, men en rekke uheldige omstendigheter setter en stopper for dette. Sammen kontrollerer de byens mektige bomull- og tømmerindustri, og deres ukloke valg og handlinger får konsekvenser, ikke bare for dem selv, men også for generasjonene etter dem.

To mektige familier, Toliver og Warwick, kontrollerer tømmer og bomullsindustrien i en liten by øst i Texas. De to familiene, sammen med DuMont, en tredje familie som driver byens varemagasin, grunnla de i sin tid byen Howbutker. Disse tre familiene bestemte seg for å aldri låne penger av hverandre, penger skulle ikke få komme i veien for vennskapet deres. Tittelen Rosene henspiller på en annen tradisjon blant disse familiene, de bestemte at hvis noen trengte å be om tilgivelse skulle de sende en rød rose og hvis en tilga skulle en sende en hvit rose tilbake.

Resten av omtalen min finner du her.