Tags

, ,

Smuss er en spenningsroman skrevet av svenske Katarina Wennstam. Boken handler om sexkjøp og trafficking og hvordan dette blir behandlet både i domstolene og blant journalister.

De er det perfekte ekteparet: Rebecca er sjef for et aktualitetsprogram i TV, Jonas er jurist med medietekke. De har to vakre barn, et fantastisk hjem og hver sin lovende karriere.

Da tidenes svenske traffickingsak kommer for retten blir Jonas bedt om å kommentere rettsaken for TV. Ingen vet at Jonas er involvert i saken på mer en et vis. Bak den velykkede fasaden aner Rebecca at alt ikke er som det skal være, men hun fornekter alt som ikke passer inn i bildet av den perfekte familien. Gradvis tvinges hun til å innse sannheten om sin mann, ekteskapet deres og seg selv.

Smuss er en spenningsroman og et familiedrama. Romanen er et sterkt innlegg i debatten om trafficking og sexkjøp. Smuss skildrer en virkelighet som finnes like utenfor hjemmene våre, der kvinner er en salgsvare, og der domstolene velger å se en annen vei.

Det første inntrykket jeg får av boken er at den er fryktelig sex-fiksert. Vi får ikke bare innblikk i Jonas og hans «forhold» til prostituerte men også Rebekkas undertrykte sex-liv og deres fjorten år gamle datters første seksuelle opplevelser. Til tider ble det for mye sex for meg. Ikke det at jeg er særlig prippen, men det ble beskrevet sex-scener som rett og slett var groteske. Disse beskrivelsene stod litt i veien for meg når jeg skulle oppsummere boken og tok oppmerksomheten bort fra hva boken egentlig handler om.

For dette er først og fremst en bok om sexkjøp og trafficking. Vi følger en rettssak mot en bordellmamma, hvor aktor Madeleine Edwards ønsker å også få dømt dem som kjøper sex, men blir motarbeidet av dommere og advokater. Jonas Wahl er ekspert-kommentator for tv i denne rettsaken og Madeleine Edwards har forstått at han har vært kunde på det bordellet rettsaken handler om. Jonas selv «klarer ikke» slutte å kjøpe sex selv om han ser at han kommer til å bli avslørt.

Boken er spennende og underholdene, den har flere parallellhistorier, om Jonas, Rebekka, Emma og om Rebekkas kollega Maria som er den som forteller Rebekka om Jonas sex-kjøp. Maria er med i en gruppe som demonstrerer temmelig radikalt mot bordell og sex-kjøp. Smuss ble solgt i 180 000 eksemplarer i Sverige og jeg er ikke i tvil om at den kan selge stort i Norge også. Det som trekker ned er de groteske sex beskrivelsene og faktisk omslaget. Jeg synes omslaget er ganske ekkelt og frastøtende, men jeg klarer ikke helt forklare hvorfor.

Smuss er første boken i en trilogi om aktor Madeline Edwards. De to neste bøkene heter på svensk Dödergök og Alfahannen.

Beate blogger om bøker og Julies bokbabbel har også anmeldt denne boken. Jeg har fått Smuss hos Bokforlaget.