Tags

, , , , , , , , , , , ,

Jeg har alltid likt tegneserier. Som tenåring gikk det i Fantomet og Mandrake og etter at Nemi kom ut for første gang har jeg vært fan. I det siste har jeg allikevel lest flere tegneserier enn før, noe skyldes bloggen Tegneserier en må lese for sånn er det bare, noe at flere av mine favorittbøker har blitt gitt ut i tegneserieform og noe at jeg har funnet tegneserieforfattere jeg liker. Peter Davids Det mørke tårn er essensiell i dette, sammen med serien Flight som bare er noe av det vakreste jeg har sett. Neil Gaimans The Sandman kan en ikke komme utenom sammen med Aldristeds som introduserte meg for Mike Carey.

Den siste uken har jeg lest 7 tegneserier. Noen likte jeg kjempegodt og andre var ok. Her er denne uken tegneserier;

Murder Mysteries av P.Craig Russel

Murder MysteriesMurder Mysteries er P. Craig Russels tegneserieversjon av en av Neil Gaimans noveller, novellen finnes i antologien Smoke and Mirrors.

I denne historien møter vi en mann som blir fortalt en historie. Historien utspiller seg i «the Silver City», hvor englene er travle med å konstruere universet. En engel blir drept og det blir opp til Raguel, hevnens engel, å løse dette mysteriet. Det Raguel finner ut av i løpet av denne historien blir også en «logisk» forklaring på Lucifers opprør, og omfatter det første sviket, den første kjærlighetssorgen og det første mordet i historien.

Til tross for lengden, og formatet på denne historien er dette en ganske dyp fortelling, med mange fasetter. Den har nydelige tegninger og fargelegging, spesielt av «The Silver City». Denne havnet helt på topp på min liker liste, terningkast 6.

Prosessen av David Zane Mairowitz

ProsessenDavid Zane Mairowitzs tegneserie er laget over Franz Kafkas Prosessen, med sine svart/hvite tegninger (av Chantal Montellier) bygger den opp under den dystre tilværelsen Josef K. befinner seg i.

Noen måtte ha baktalt Josef K, for en morgen, uten å ha gjort noe galt, ble han plutselig arrestert. Slik begynner en av 1900-tallets store litterære klassikere. Dette er Kafkas mest berømte roman, utgitt i 1925. Josef K. blir anklaget av en undergrunns-domstol som ikke har noen forbindelse til det offisielle rettsvesenet. Han kjemper en forgjeves kamp med dommere og rettsbetjenter og ender opp med å bli henrettet. Han finner aldri ut hva han anklages for og opprettholder at han er uskyldig, men likevel blir hele hans liv og karriere involvert i prosessen. Prosessen handler ikke om en bestemt gjerning, men om hele hans person. Hver gang Josef K. tror han har funnet nøkkelen til det hele, dukker det opp nye uforklarlige momenter som han er maktesløs overfor. Boken er et grelt portrett av et byråkrati som griper inn i og ødelegger livene til fremmedgjorte borgere. Terningkast 5.

Crossing midnight (vol.1 Cut here) av Mike Carey

Crossing midnightCrossing Midnight er en serie tegneserier i kategorien horror/fantasy. Det ble gitt ut 19 tegneserier før serien ble lagt ned pga dårlig salg. Serien utspiller seg i det moderne Japan og Mike Carey sier den er basert på hans kjærlighet for japansk og koreansk film.

Cut here handler om tvillingene Kai og Toshi som er født på hver deres side av midnatt og som resultat av deres fars bønn til et familie alter. Etterhvert som de vokser opp blir det klart at Toshi ikke kan skades, piggene på et gjerde bøyer seg feks når hun lander på dem. Og det er umulig å såre Kai med kniver eller sverd. Etter de blir tenåringer kommer Aratsu, guden for kniver, for å hente Toshi. Han hevder hun er betalingen for farens bønn ved fødselen. Cut here har nydelige tegninger av Jim Fern og føles veldig japansk. Terningkast 5.

God save the queen av Mike Carey

God save the queenI God save the queen sloss den tidligere fe-dronningen Mab mot den nye fe-dronningen Titania for å få tilbake tronen. En tenåringsjente, Linda, havner midt i denne konflikten fordi noen feer hun møter får henne avhengig av en blanding av heroin og blod. Disse feene vil bruke Lindas blod og hun finner etterhvert ut at det er fordi hun er halv-fe. Titania kommer og ber om hennes hjelp og Linda og hennes mor Ava drar til feenes rike for å hjelpe Titania.

Denne tegneserien er mer en beskrivelse av de ulike karakterene enn den er en historie om kampen mellom fe-dronningene. John Bolton beskriver Linda og hennes mor med nesten fotoaktive tegninger, mens fe-dronningene blir beskrevet i tegninger. Dette blir et spennende, men spesielt, tilskudd til Mike Carys tekst. Terningkast 5.

The unwritten (vol.1) av Mike Carey

The unwrittenThe Unwritten; Tommy Taylor and the bogus identity, er noe forvirrende, men likevel en god tegneserie. Det skjer veldig mye i løpet av vol.1 (som er en samling av de fem første tegneseriene) og det er ikke alltid like lett å forstå hva Mike Cary vil ha sagt.

Tom Taylor er sønn av den kjente forfatteren Wilson Taylor som har skapt og skrevet om fantasy helten Tommy Taylor. Denne fantasy helten er skapt så lik Tom at bøkenes fans tror Tom og Tommy er den samme personen. Etter en skandale hvor det sås tvil om Tom er Wilson sønn kommer Tom i kontakt med mennesker som i hemmelighet har følget livet hans. Noen ønsker å hjelpe ham, men en, dødelig person, ønsker kun å drepe ham. Tom legger ut på en reise til ulike steder, hvor kjente forfattere har skrevet bøkene sine, for å finne ut hvem han er.

Denne tegneserien har ganske naive tegninger, av Peter Gross, men er likevel full av detaljer og fantastiske bilder. Terningkast 5.

Faker (Chapter one) av Mike Carey

FakerFaker er en serie på 6 tegneserier av Mike Carey med tegninger av Jock (Mark Simpson).

De fire vennene Yvonne, Jessica, Marky og Sack feirer starten på et nytt semester da Marky’s eks tømmer «Angel kiss» i drinkene deres. «Angel kiss» er et eksperimentelt stoff, en harddisk i flytende form. I slutten av kvelden kommer deres felles venn Nick Philo og henter dem. Flere dager senere, etter  Nick har prøvd å finne bevis på at han eksisterer, begynner de å forstå at Nick ikke er virkelig – de har sammen laget ham etter å ha drukket «Angel kiss». På grunn av en telefon, fra den samme eks-en, til ett statlig byrå, blir de fanget og utspurt om effekten av «Angel kiss». De klarer, gjennom en serie voldelige scener, å rømme og å tømme «Angel kiss» i byens vannreservoar.

Jeg har lest bedre av Mike Carey, samtidig som at denne tegneserien også har sin sjarm. Terningkast 4.

Lucifer (Evensong) av Mike Cary

LuciferEvensong er bok 11 i serien om Lucifer. Den er skrevet av Mike Carey og illustrert av Peter Gross, Zander Cannon, Dean Ormston, Jon J. Muth, Ryan Kelly og Aaron Alexovich.

Historien om Lucifer ender i Evensong. Serien er en side-historie til Neil Gaimans The Sandman og handler om Lucifer etter at han la ned helvete (som han gjør i The Sandman). En møter Lucifer både i himmelen, i helvete og på jorden og han møter også Dream for å ta et endelig farvel før han forlater universet og de uendelige skapelsene. Når han står slik, på utsiden av skapelsen, ser han en rekke universer som noe som ligner på tegneserier i det de skapes og ødelegges. En scene som ligner på dette finner vi også i slutten av Promethea serien (av Alan Moore).

Tegningene i Evensong er vekslende fordi det er så mange illustratører, men de skaper likevel en nydelig helhet. Terningkast 5.

Oversettelse fra engelsk til norsk (bokmål)

Tom Taylor‘s liv var skrudd fra ordet . Hans far skapte megapopulære Tommy Taylor boyveiviseren fantasy romaner. Men pappa modellert den fiktive episke tett til Tom at fansen stadig sammenligne ham til motparten hans, snu ham til en halt, Znivå kjendis.Når en skandale hint om at Tom kan virkelig være den guttenveiviseren kjød kommer Tom i kontakt med en mystisk, dødelig gruppe som er hemmelighet holdt øye med ham hele livet. , for å beskytte hans liv og oppdager sannheten bak hans opphav, vil Tom reiser verden, til alle steder i verdenshistorien hvor fictions har formet virkelighetenFra Bill Willingham til Ed Brubaker, fra LA Times til Ain’t It Cool News, de uskrevne har vunnet over fans, kritikere og proffer. , ikke gå glipp av den første samlet utgave med de fem første utgavene av overveldende kritikerroste Vertigo-serien.