Tags

,

I fjor skrev jeg en serie om mine yndlingsforfattere; Douglas Adams, C.S. Lewis, J.R.R. Tolkien, Stephen King og Charles Dickens. Etter å ha lest flere bøker av Neil Gaiman må jeg imidlertid legge til ham og blant de forfatterne jeg liker best.

Neil Gaiman

Neil Richard Gaiman er forfatter av flere bøker og tegneserier innen science fiction og fantasy. Han er opprinnelig fra England, men bor for tiden i Minnesota, USA. Han har lenge vært regnet som en av de beste forfatterne innen moderne tegneserier, og i det å skrive bøker som egner seg for lesere i alle aldre. Han er oppført i Dictionary of Literary Biografi som en av de ti beste post-moderne forfatterne, og er en produktiv skaper av verk av prosa, poesi, film, journalistikk, tegneserier, sangtekster og drama.

Neil Gaimans ble født 10.november 1960 i England. Neils far drev en kjede av daglivareforetninger som opprinnelig ble startet av hans polsk-jødiske foreldre og Neils mor var apoteker. Foreldrene hans ble med i Scientologi kirken på 60-tallet og flyttet derfor til West Sussex i 1965. Neil var en storleser som etterhvert lærte å sette spesiell pris på science fiction og fantasy.

Etter endt skolegang valgte Neil å satse på en karriere innen journalistikk og da spesielt på bok- og musikkanmeldelser. Han skrev for flere britiske blader, og skrev og publiserte sin første bok i 1984 (Duran Duran: The First Four Years of the Fab Five). Kort tid etter dette ble han venner med tegneserieforfatteren Alan Moore og begynte å gi ut tegneserier. Neil har blitt venner med flere kjente personer, disse refererer han ofte til i sitt arbeid, og opplever å bli referert til bake til (Som med Tori Amos). Han har vunnet flere priser for bøkene og tegneseriene sine, inkludert Hugo, Nebula and Bram Stoker samt the Newbery Medal (2009) og Carnegie Medal in literature (2010). Han er den første forfatteren som har vunnet både the Newbery og the Carnegie prisen for samme bok.

Hans mest kjente arbeid inkluderer tegneserien The Sandman og romanene Stjernestøv, American Gods, Coraline og Kirkegårdsboken.

The Sandman er en tegneserie som først ble tegnet av Sam Kieth og Mike Dringenberg og gitt ut av DC Comics. Den blir ofte referert til som en av de viktigste tegneseriene i moderne tid, og var et gjennombrudd for Neil Gaiman. Serien ble gitt ut fra 1988 til 1996 og har senere blitt samlet i en serie tegneseriebøker. The Sandman (engelsk for Ole Lukkøye) er seriens hovedperson. Hans virkelige navn er Dream, en av de Evige, konge over drømmeriket og personifiseringen av drømmer og fortellinger. Figuren er inspirert av flere fortellinger for barn. De gjennomgående hovedpersonene er de Evige; Drøm og hans seks søsken: Destiny, Death, Destruction, tvillingene Despair og Desire og lillesøster Delirium. I tillegg til de Evige og andre personer som er unike for serien, har Neil Gaiman lånt en lang rekke figurer fra mytologier, religioner og vår egen historie (f.eks. Tor og Odin, Shakespeare og den egyptiske katteguden Bast). I 2003 utga Gaiman også tegneserieboken Sandman: Endless nights, hvor hvert av de syv kapitlene dreier seg rundt en av de Evige. På norsk er The Sandman gitt ut både i egne bøker og i tegneserieheftet Magnum og Magnum Spesial av Bladkompaniet.

Sitater:

  • Lives are snowflakes – forming patterns we have seen before, as like one another as peas in a pod (and have you ever looked at peas in a pod? I mean, really looked at them? There’s not a chance you’d mistake one for another, after a minute’s close in
  • I lost some time once. It’s always in the last place you look for it.
  • Life – and I don’t suppose I’m the first to make this comparison – is a disease: sexually transmitted, and invariably fatal.
  • Things need not have happened to be true. Tales and adventures are the shadow truths that will endure when mere facts are dust and ashes and forgotten.
  • We all not only could know everything. We do. We just tell ourselves we don’t to make it all bearable.