Tags

, , , , ,

Hører du en historie du lurer på om er sann? Får du en mail eller melding på Facebook som høres tvilsom ut? Selv historier som absolutt virker ekte kan være en vandrehistorie eller som det populært blir kalt; en urban legend.

En vandrehistorie er en moderne legende eller fortelling, ofte med et utrolig eller fantastisk innhold, som enten spres muntlig fra person til person eller via media og e-post. Historiene gir seg gjerne ut for å være sanne, og har ofte skjedd med en bekjent eller «en venn av en venn». De samme vandrehistoriene kan opptre over store deler av verden, og er i de aller fleste tilfeller umulig å bekrefte eller avkrefte. Ofte handler også disse historiene om virus, trussel om virus og om hva du skal gjøre hvis du får ett av disse virusene.

Selv har jeg mottatt både mail og hørt historier som får meg til å lure. Sist fik jeg denne;

An interesting fact about October 2010. This October has 5 Fridays 5 Saturdays and 5 Sundays all in one month. This happens once in every 823 years. These are money bags. Paste it on your status and money will appear in 4 days. Based on Chinese fengshui. Whoever stops this will experience none. its worth a try.

Sist denne gikk rundt het det;

«This August has 5 Sundays, 5 Mondays, 5 Tuesdays, all in one month. This happens once in every 823 years.»

Fakta er jo at i enhver måned med 31 dager vil den 1,2 eller 3 dagen i måneden bli repetert 5 ganger. (Bare tell).

Dette var jo en veldig uskyldig vandrehistorie. Værre var det med de som sier at en vanlig Windows fil er virus og sier du må slette den. Det kan resultere i at Windows ikke virker som det skal. Eller historier som får deg til å klikke på en link eller på annen måte slippe til et virus.

Det jeg gjør når jeg hører eller mottar er vandrehistorie er å sjekke den mot en av disse tre sidene;

Urban Legends, Snopes.com og/eller Urban Legends Online. Som regel finner du historien der. Snopes.com lister også opp utrolige historier som viser seg å være fakta.

Noe litt på siden, men også litt av det samme er bloggen Misconception Junction. Den tar ikke bare opp Urban Legends men alle former for «overtro» og misoppfattinger. Du kan lære mye av å lese på den bloggen!