Tags

, , , , , ,

Jeg fikk Dårekisten tilsendt fra Cappelen Damm, men da jeg begynte å lese den ble det snart klart at jeg måtte lese den første boken i serien først; Lenket. Så her kommer en omtale av begge to.

En lysende Kripos-karriere falt i grus da Lucinda ble tatt for å ha forsynt seg av et amfetaminbeslag. Nå soner hun med fotlenke i barndomshjemmet. Men da en forslått jente dukker opp på Mørk-gården, bestemmer Lucinda seg for å trosse soningen og forsøke å hjelpe jenta. Dette er den første boka om Lucinda Mørk.

Lucinda Mørk får sparken i Kripos fordi hun har stjålet fra et beslag av amfetamin. Hun får gjennomføre fotlenkesoning og velger å gjøre det i barndomshjemmet i Sør-Fron. Moren til Lucinda begikk selvmord da var liten, og nå vil hun prøve på å rydde opp i tanker og følelser fra fortiden. Men hun blir snart involvert i en konflikt på asylmottaket, med en forslått ung kvinne, og ikke minst med funnet av to skjeletter nedgravd i myra. Lucinda er rastløs og klarer hverken overholde bevegelsebegrensningen fotlenken innebærer eller å la være å blande seg opp i etterforskningen. Og da det skjer et mord i bygda, lar hun seg overtale av den lokale lensmannsbetjenten til å hjelpe til med etterforskningen. Men snart dukker Torstein, hennes tidligere kollega fra Kripos opp. Han er den som anmeldte henne for stjeling og han vil ha henne vekk fra etterforskningen og inn i fengsel. At han jobber etter et helt annet spor enn det hun har fulgt gjør henne bare enda mer sikker på at hun har rett. Gamle konflikter om jord og nye konflikter om asylmottak og arbeidsplasser preger bygda, og midt i det hele forsøker Lucinda å slutte fred med fortiden, og finne svaret på hvem som var faren hennes.

Den tidligere Kripos-etterforskeren Lucinda Mørk er på flukt fra en ukjent fiende. Hun har en kryptert liste over kjente beboere på Oslo Vestkant, og noen gjør alt for at listen skal holdes hemmelig. Samtidig dukker det opp parterte lik i Oslo, lik som har noe med listen å gjøre. Jo mer Lucinda finner ut, jo farligere blir forfølgerne hennes. Dette er den andre boka om Lucinda Mørk.

Lucinda har reist til Oslo for å forhindre det hun tror er et planlagd mord, men kommer for sent. Hun har fått en liste fra en av beboerne på asylmottaket i Sør-Fron, som hun mener er en liste over mennesker som skal dø. På jakt etter spor som kan føre henne nærmere en forklaring på hva listen med betyr havner hun i virkelig trøbbel. Med menn i svarte biler i helen jakter hun på sannheten. I Oslo begynner det å dukke opp lik av innvandrere der organer mangler, tennene er fjernet og ansiktet er ødelagt av syre. Er det en sammenheng mellom dem og listen Lucinda har? Og hvem er det som følger etter Lucinda når det ikke er politiet?

Disse bøkene havner i kategorien; virkelig spennende krim. Lucinda er en utradisjonell etterforsker, hun har fått sparken fra Kripos og skulle egentlig ha sittet i fengsel. Men hun klarer ikke gi slipp på det hun mener er en sak. Hun er en sympatisk person selv om menneskene rundt henne prøver å få henne til å forstå at hun krever for mye og gir for lite igjen.

I disse forrykende bøkene, hvor det skjer noe nytt rundt hver sving, blir du likevel glad i Lucinda Mørk og håper hun skal lykkes. Jeg håper det kommer flere bøker fra Christopher Grøndahl og Arne Svingen. For disse bøkene må være noe av de beste norske krimbøkene som er skrevet!