Tags

, , , , , ,

Jeg leser endel tegneserier, og her er et utvalg av de beste jeg har lest dette året – så langt. (Teksten er stort sett fra forlagenes presentasjon).

Løvene i bagdadLøvene i Bagdad – Brian K. Vaughan. I 2003 rømte en flokk med løver fra dyrehagen i Bagdad under et amerikansk bombeangrep. Sultne, fortapte og forvirrede streifet de rundt i de øde gatene på jakt etter ly og føde. Brian K. Vaughan og illustratør Niko Henrichon tar utgangspunkt i denne hendelsen og skaper et unikt vindu inn til et samfunn fullstendig ødelagt av krig. «The best novel, so far, on this most painful and tricky of subjects.» Sunday Telegraph .«No other writer working in comics is as versatile and consistently good as Vaughan.» Daily Variety

GhostopolisGhostopolis – Doug TenNapel. Garth Hale er så godt som død … Det eneste problemet er at han fortsatt er i live. Når Garth Hale med et uhell blir zapped inn spøkelsesverdenen av spøkelsejegeren Frank Gallows oppdager han at han har spesielle krefter. Snart befinner han seg ​​på flukt fra den onde herskeren av Ghostopolis, som ønsker å bruke Garths nyoppdagede evner å stramme grepet om den åndelige verden. Etter at Garth møter Cecil, som er hans bestefar som spøkelse, leter de to etter en måte å få Garth hjem på. De har nesten mistet håpet helt til de oppdager at Frank Gallows har en feil.

Planetary vol 2Planetary: The fourth man – Warren Ellis. Warren Ellis forbedrer hans allerede enestående historie i volum 2 av Planetary. Mens de leter seg gjennom sine undersøkelser, må de tre arkeologene i mystikk håndtere sin egen fortid og lære mer om den skumle metapersonen som lurer bak nesten hver eneste merkelighet på planeten. Ellis synes å like å snu superheltikoner «på vrangen». Fans vil finne referanser og hentydninger til alle årtier i tegneserieverdenen. Mens du leser Planetary, får du følelsen av at superhelt-tegneserier virkelig har tatt en ny retning, etter å ha blitt så grundig nedsablet på 80-tallet og 90-tallet, – og at du gjør klokt i å fortsette å lese.

The league of extraordinary gentlemenThe league of extraordinary gentlemen – Alan Moore. Miss Wilhelmina Murray (Mina) blir rekruttert av Campion Bond til å samle «the League». Bond sender Murray til Egypt sammen med en navnløs sjøkaptein (som senere viser seg å være kaptein Nemo). I Kairo finner Murray Allan Quatermain, som har blitt avhengig av opium. Duoen blir tvunget til å flykte til kaien etter at Quatermain forsvarer Murray fra en gruppe arabere som forsøker å voldta henne. Ved havna kommer Nemo med Nautilus og sprenger forfølgerne, som han kaller «muhammedanske pøbel», med en stor harpun og redder Murray og Quatermain. Deres neste oppgave er å dra til Paris for å møte C. Auguste Dupin (en detektiv fra Edgar Allan Poe’s «The Mordene i Rue Morgue») og fange en mann som forandres fra å være Dr. Jekyll til Mr. Hyde. Han har gjemt seg i Paris etter å ha forfalsket sitt eget selvmord.

WatchmenWatchmen – Alan Moore & Dave Gibbons. Watchmen er en serie på 12 tegneserier skapt av forfatteren Alan Moore sammen med tegneren Dave Gibbons. Serien ble utgitt av DC Comics i 1986 og 1987, og har senere blitt utgitt i en bok. Watchmen stammer fra et historieforslag Moore sendte til DC med superheltkarakterer selskapet hadde skaffet seg fra Charlton Comics. Siden Moores forslag til historie ville ha gjort mange av karakterene ubrukelig i fremtidige historier, ba redaksjonssjefen forfatteren å skape originale karakterer i stedet.
Moore brukte historien som et middel til å reflektere over moderne engstelser og til kritikk av superhelt konseptet. Watchmen portretterer en alternativ historie der superhelter kom for hjelpe USA å vinne Vietnam-krigen. Siden landet er på vei mot en kjernefysisk krig med Sovjetunionen, har freelance «superhelt-hevnere» vært forbudt og de ​​fleste utkledde superhelter har pensjonert seg, eller jobber for regjeringen. Historien fokuserer på hovedpersonenes personlige utvikling og kamp samtidig som en undersøkelse av drapet på en regjering-sponset superhelt trekker dem ut av pensjonisttilværelsen, og til slutt fører dem til en konfrontasjon med en gruppe personer som ville demme opp for atomkrig ved å drepe millioner av mennesker.

AlbionAlbion – Alan Moore. Historien dreier seg rundt et moderne Storbritannia der tegneseriefigurer har vist seg å virkelig eksistere. De britiske innbyggerne hadde vært stort sett uvitende om deres eksistens gjennom hele 60-tallet og 70-tallet, og den alminnelige oppfattelse var at tegneseriefigurene var oppdiktet. De fleste av IPC Medias (tegneserieforlag) helter er nå internert i et asyl, og datter av en av de innsatte – som kaller seg selv Penny er fast bestemt på å avsløre deres eksistens til det britiske publikum. Ved hjelp av en lignende narrasjon som det Alan Moore brukte i Supreme og Tom Strong, er den flashbacks orienterte historien i stil med eldre tegneserier. Derfor er også Penny Dreadfuls barndom tegnet i en stil som ligner Dennis eller Bash Street Kids.

80 romaner for deg som har det travelt80 romaner for deg som har det travelt – Henrik Lange. På en enestående måte lykkes det tegneserieskaperen Henrik Lange med å komprimere 80 av de største verkene i litteraturhistorien – hver enkelt roman presentert på en side – med høyst fire tegneserieruter hver – hvorav en er forbeholdt tittelen. Dermed blir dette tegneseriestriper for travle romanlesere. Resultatet er utrolig morsomt og ikke minst frekt. Her får Ulysses og Da Vinci koden nøyaktig samme behandling og fremstår akkurat like banale. Teksten utbroderer ingenting for humorens del, men gir bare rett og slett en ekstrem kort versjon av boken. De enkle svart-hvitt tegningene er også naive og morsomme.

EternalsEternals – Neil Gaiman. De evige (Eternals) er en fiktiv rase av supermennesker i Marvel Comics-universet. De er en avlegger av den evolusjonære prosessen som skapte levende liv på jorden. Deres opprinnelige opphavsmenn i denne prosessen, den fremmede Celestials, skapte de evige til å være forsvarere av jorda. Da Celestials besøkte Jorden for fem millioner år siden utførte de genetiske eksperimenter på en tidlig menneskerase, og skapte de to forskjellige rasene: det langlivede evige, og den genetisk ustabile, og enormt groteske avvikerne (Deviants). Disse eksperimentene førte også til muligheten for super-mutasjoner hos mennesker.

Black OrchidBlack Orchid – Neil Gaiman. Etter å ha blitt myrdet, blir Susan gjenfødt som en fullvoksen Black Orchid, en hybrid av orkidee/planter og menneske, for å hevne sin egen død. Som demi-gudinne forsøker hun å forsone sine menneskelige minner og botaniske opprinnelse, og hun må også finne ut av flere bedrag og av hemmeligheten som førte til drapet på henne. Begynnelsen finnes i de kalde gatene i en hjerteløs storby, og slutten i det overdådige områdene i et blomstrende Amazonas. Denne boken fører leseren gjennom en reise i hemmeligheter, lidelser, og selv-gjenoppdagelse.

The Last TemptationThe Last temptation – Neil Gaiman. Steven er redd. Redd for spøkelseshistorier, redd for å vokse opp … bare redd. Det vil si, helt til han møter den mystiske showmannen og hans Theatre of the Real. Steven tar imot en billett og ser showet, men å komme ut fra forestillingen er vanskeligere enn han hadde drømt om. Og så lærer Steven hva det vil si å bli virkelig redd. Neil Gaiman har laget denne mørke, dystre og ganske moralske fortellingen sammen med kunstneren Michael Zulli.

Signal to NoiseSignal to Noise – Neil Gaiman. Signal to Noise er historien om en filmregissør som er døende av kreft. Rammen rundt fortellingen skriver seg til slutten på 1999 og forfatteren jobber med sitt siste manuskript, det som ville blitt hans største film. Filmen ville ha fortalt historien om en europeisk landsby hvor den siste timen av 999 AD nærmet seg – Landsbyboere var overbevist om at midnatt ville føre med seg Armageddon og rømmer opp på et fjell for å prøve å overleve. Nå vil historien aldri bli fortalt. Men forfatteren fortsetter å arbeide, på noe som er en film ingen noen gang vil se. Ingen andre enn oss. Signal to Noise er en gripende historie, rik på menneskelighet, dybde, og kommunikasjonsteori.