Tags

, , , , , , , , , , ,

drage 1The tropic of Serpents er bok to og The voyage of the Basilisk bok tre i det som blir beskrevet som; A memoir by Lady Trent av den amerikanske forfatteren Marie Brennan (som er et pseudonym for Bryn Neuenschwander). Hun har skrevet flere bøker, som serien Doppelganger, og serien Onyx Court. Men hun overgår både seg selv og flere andre fantasyforfattere med denne serien. I tillegg til at hun skriver vakkert er også bøkene illustrert med dragebilder og noen bilder av stedene de har vært på.

Vi befinner oss i en verden som stort sett er delt i øyriker. Isabella lever på en øy som heter Scirland i landet Anthiope. Det er mange ulike folkeslag og mange ulike språk rundt om i denne verdenen. Vi er også i det som jeg vill kalle Victoriatiden i London. I overført betydning selvfølgelig. Kvinner har ikke mange rettigheter, men kan med deres ektemann eller en velgjørers godkjennelse, befatte seg med temaer egentlig forbeholdt menn. Ser en på klær, fremkomstmidler, elektrisitet, tjenere osv er settingen enda tydeligere 1800-tallet for oss. I denne perioden sto forskning innen naturvitenskap høyt, og det var noe flere vel bemidlede menn drev med.

I denne verdenen lever Isabella. Allerede som barn var hun fascinert av drager og drev eksperimenter med en insekttype som heter Sparkling, og som hun mente kunne være en undergruppe blant drager. Hun ble, etter å ha lurt seg med på en jakt etter en drage da hun var fjorten, tvunget inn i kvinnens stillferdige rolle, hvor man broderte, hadde te-selskaper og hvor det ble, da hun ble 17 år, på tide at hun fikk en ektemann. Moren tok henne med til en større by (som London) for at hun skulle presenteres som koneemne. Tilfeldigvis blir hun med den ene broren sin for å se noen drager som ble holdt i bur. Der kommer hun i snakk med en mann hun vet er over henne i stand, men som viser samme fascinasjon for drager som henne. To møter senere frir han til henne og hun blir gift med en mann som også elsker naturvitenskap og drager.

the tropic of serpentsI den første boken, som heter The natural history of dragons forteller hun om forsknings-reisen mannen hennes tar henne med på. De finner drager og en landsby som sliter med aggressive drager. De finner ut hvorfor dragene reagerer som de gjør og hjelper landsbyen. Det viktige med denne turen er at mannen hennes dør i en ulykke. Og at de finner ut at dragebein kan bli konservert. I naturlig form løser dragebeina seg opp til pulver så snart dragen er død.

Han som var velgjører for Isabella og mannen hennes ser ikke noen grunn til at ikke Isabella skal kunne forske videre på drager og sender henne på nye ekspedisjoner med sin protesje Wilson. Sammen med barnebarnet til velgjøreren, en jente som heter Natalie drar de ut på den første turen hvor de leter etter slangelignende drager i en svært ugjestmild jungel. Beskrevet i The tropic of Serpents. De skal også finne ut mer om preservering av dragebein. De tror at disse kan bli det nye jernet. Og holder det strengt hemmelig for at ikke folk skal gå ut å begynne å skyte drager. De får god hjelp av innbyggerne i jungelen og blir venner med dem. De blir i jungelen omtrent  ett år mens de gjør små fremskritt og store fremskritt. Boken handler ikke bare om drager, men også om alt det de klarer å rote seg oppi på veien, om skikkelig farlige situasjoner og om vennskap og kjærlighet.

the voyage of the basiliskI The voyage of the Basilisk har de leid et skip som skal ta dem rundt hele verden. Her er det først og fremst dragene som lever i sjøen de ser etter. Men på grunn av politiske spenninger mellom flere av landene er det ikke alle steder de får komme i land, og noen steder må de ha soldater med seg som passer på at de ikke ser noe de ikke skulle ha sett. I en kraftig storm grunnstøter de på revet utenfor en øy og må bli der virkelig lenge mens skipet blir reparert. Som en kuriositet kan jeg fortelle om hvordan Isabella ble mann. Øyboerne var ganske reservert overfor henne og etterhvert forstod hun at det hadde noe med at hun gikk i busker og skjorte istedenfor kjole. Hun møter en kvinne på øya som hun til slutt forstår er en mann og «hun» forteller at som «mann» må Isabella gifte seg med en lokal kvinne for at øyboerne skal la være å jage henne på sjøen. Så bryllupet finner sted og Isabella er gift frem til de drar. Da blir det foretatt en rask skilsmisse. Sønnen Isabella fikk med mannen sin er også med på denne turen.

I april kommer In the labyrinth of drakes, bok fire. I denne drar Isabella, og jeg regner med de som har dratt sammen med henne før, ut i ørkenen. I den første boken skriver hun at det var klimaet i ørkenen hun satte mest pris på av alle de stedene hun hadde vært. Men jeg regner også med at det venter farer i ørkenen og.

Alle bøkene skrives som memoarer. Det er Isabella selv som skriver, etter at hun har fått en Drage 2Lady tittel. Jeg vet ikke enda hvordan det skjer. Hun begynner i den første boken med barndom, ungdom, ekteskap og den første dragejakten. Så følger vi livet hennes kronologisk gjennom bøkene. Jeg er veldig glad i drager og bøker om drager. Eragon serien av Christopher Paolini har vært den som toppet listen min over dragebøker sammen med Naomi Novik sin serie Tremraire. Men jeg tror denne serien klatrer over dem begge to. Jeg er helt oppslukt av bøkene når jeg leser dem og kunne godt begynt på serien en gang til før neste bok kommer. Det er noe med at disse dragene ikke brukes til å fly på eller som flyende ildsprutere i krig. Dragene er ville og sky, men de finner arkeologiske bevis som viser at en folkegruppe som levde i området for tusener av år siden hadde temmet dragene. Noen rike menn vil ha drager i dyrehagene sine, men de lever ikke lenge under slike forhold. Isabella er opptatt av den frie dragen og ønsker å forstå dem bedre. De er med stor sorg hun skyter noen eksemplar for å kunne finne ut hvordan de ser ut inni.

Drager er selvfølgelig et fantasidyr, men sammen med enhjørningen det mest tegnede, malte og skrevet om blant fantasymalere, -forfattere og eventyrfortellere. Det er forfriskende da det nå kommer bøker som beskriver dragene fra en annen vinkel enn det vi er vant med å lese. Jeg har totalt falt for disse bøkene og er takknemlig for at Edgeofaword skrev om den slik at jeg kunne lære om at de fantes. Hvis ikke du har forstått det før, så gjentar jeg det i klartekst nå: Hvis du liker å lese om drager MÅ du lese disse bøkene!