Tags

, , , , , , , , , , ,

Whispers Under GroundWhispers under Ground, Broken Homes og Foxglove Summer er henholdsvis bok 3, 4 og 5 i serien Rivers of London av den engelske forfatteren Ben Aaronovitch. Og dette innlegget er bare en gylden anledning til igjen å nevne noen av de beste bøkene jeg har lest i år.

Jeg skrev om de to første bøkene, Rivers of London og Moon over Soho HER. Og for å gjenta meg selv litte gran:

Vi møter hovedpersonen Peter Grant idet han er ferdig med sin opplæringstid i Londonpolitiet. Han skal, som alle de andre elevene blir tildelt avdeling og hører rykter om at han skal til et av de kjedeligste hvor alt papirarbeidet foregår. Men så en kveld, helt tilfeldig, møter han spøkelset Nicholas Wallpenny. Dette blir oppdaget av Detective Chief Inspector Thomas Nightingale, som tar ham under sine vinger. Og plutselig jobber han i den magiske delen av Londonpolitiet.Broken Homes

Officially I belong to ESC9, which stands for Economic and Specialist Crime Unit 9. Otherwise known as «The Folly», also known as the unit that nice, well-brought-up coppers don’t talk about in polite company.

Han kan ikke magi før dette, men Nightingale er en trollmann og starter opplæringen med en gang. De bor sammen i et hus som også blir kalt «The Folly», hvor alle magikere i London har bodd. Nå er det bare de to, og hushjelpen Molly (som er noe annet enn et menneske).

Han har helt fra begynnelsen en venn som heter Lesley. De var studenter sammen og bodde i samme studenterhjem. Peter ønsker nok at de skal bli mer enn venner, men dessverre ikke Lesley. I bok 1 ble Lesley utsatt for magi slik at hun mistet den ene siden av ansiktet. Huden er borte slik at du ser tungen og tennene. Hun blir operert mange ganger og går med en maske som dekker nedre del av ansiktet. Hun blir også sykemeldt fra politiet. Men etterhvert involverer hun seg i Peters politiarbeid og hjelper til der hun kan. I bok 3 lærer hun seg å lage lys på magisk vis etter å ha studert hvordan Peter gjør det. Og så flytter også hun inn Foxglove summerpå the Folly og begynner som trollmannslærling.

Det går bra. Men andre ting går ikke bra og på slutten av Broken Homes skjer der noe veldig drastisk, men det skal jeg ikke spoile for deg. Jeg synes du skal lese det selv.

Dette er morsomme fantasybøker. Humoren ligger der hele tiden og dukker opp i situasjoner og replikker. Men først og fremst er dette fantasy, og krim, må man vel kunne si. De to hovedpersonene er tross alt politi og bøkene handler om noen som bryter loven. Siden disse noen havner i kategorien overnaturlige eller i alle fall delvis menneskelige, så er det «det magiske politiet» som tar seg av sakene. Bøkene er fantastisk fine, jeg nyter det jeg leser og gleder meg nå til å fortsette med neste bok som er Hanging Tree. Den bli gitt ut i juni neste år. Jeg fant bøkene gjennom å bruke Norgeslån på biblioteket og har lånt dem fra ulike bibliotek. Men du kan gå til ditt nærmeste bibliotek og be dem om hjelp til å låne dem til deg. Er du en fan av urban fantasy, slik som meg, så vil du ikke angre!