Tags

, , , , ,

Smakebit på søndagI dagens smakebit hos Flukten fra virkeligheten skal jeg skrive om en hel bokserie. Men smakebiten kommer fra bare en av dem.

Jeg er så heldig at jeg har blitt ansvarlig for bøkene hos den lokale gjenbruken. Det er midt i blinken for meg, men likevel en del arbeid. Jeg har liten plass til bøker, og liten lagerplass, så det er mye som må kastes. Da må man mange ganger stå å veie bøker i hendene og lure på om de kommer til å bli solgt eller ikke og ofte om man har plass til dem eller ikke.

SverresEn slik serie er Norges Nasjonallitteratur i 40 bind. Jeg fikk ikke på noe sett og vis plass til to nye hyllemetre med bøker på gjenbruken, men klarte ikke kaste dem heller. Så de ble med hjem. Det vil si at det manglet to bøker. Etter litt leting på antikvariat fant jeg de manglende bøkene og bestemte meg for å lese dem alle sammen. Dessverre kom det noen andre bøker i veien, så jeg har ikke kommet lengre enn til den første boken. Men sånn utover vinteren skal jeg nok likevel få lest dem. Den første boken, som du får smakebit fra i dag er Sverres saga fra 1100-tallet.

Det hendte seg nå at Sverres mor Gunnhild reiste fra landet og syd til Rom. Men da hun kom fram for den mannen som mottok hennes skriftemål, da sa hun at hun hadde en sønn som hadde en annen far enn hun hittil hadde sagt. Faren var konge, men det hadde ikke sønnen fått vite. Denne saken ble lagt fram for paven, og i skriftemålet ble hun pålagt å la sønnen få vite om sin rette far så snart hun traff ham igjen.

Dette kunne like så godt ha hendt i dag, vel, den delen om å ha en annen far i alle fall. Selv om det med at faren var konge er noe usannsynlig i vår tid.

Sverres saga

Bildet er fra Heimskringla Wiki.