Tags

, , , , ,

Smakebit på søndagI går feiret vi mannen min sin 50-års dag med stort selskap, hjemme der vi bodde før. Vi overnattet hos min mor hele helgen og nå har vi akkurat kommet inn dørene hjemme. Det var et nydelig selskap, og et godt møte med familie og venner. Neste helg skal vi feire igjen, da hjemme hos mine svigerforeldre på Østlandet.

Før jeg gjør noe annet må jeg skrive et smakebit-innlegg. Jeg leser Underground av Haruki Murakami. Han har intervjuet 70 mennesker som ble påvirket av gassangrepet i undergrunnen i Tokyo 20. mars 1995. Så dette er en faktabok og ingen roman, men likevel sterkt påvirket av Murakamis skrivestil. Jeg har nettopp lest en annen bok av Murakami som het The strange library. Det er en liten fantasyroman for barn og som anbefales om du kan få tak i den. Jeg lånte den på biblioteket.

Men tilbake til Underground. Smakebiten er fra et stykke om den ene av dem som utførte angrepet, Hayashi:

Underground«I could feel my heart pounding in my chest – though where else would my heart be?»

There was no way for Hayashi to refuse. «This is just yoga of the Mahamudra» he kept telling himself. Mahamudra being a crucial discipline for attaining the stage of the True Enlightened Master.
When asked by Ashara’s legal team whether he could have refused if he had wanted to. Hayashi replied: «If that had been possible, the Tokyo gas attack would never have happened.»

Fra forlaget:

The true story behind an act of terrorism that turned an average Monday morning into a national disaster. In spite of the perpetrators’ intentions, the Tokyo gas attack left only twelve people dead, but thousands were injured and many suffered serious after-effects. The novelist Haruki Murakami interviews the victims to try and establish precisely what happened on the subway that day. He also interviews members and ex-members of the doomsday cult responsible, in the hope that they might be able to explain the reason for the attack and how it was that their guru instilled such devotion in his followers.