Tags

, , , , , ,

Skogen av klør og tenner er en ungdomsfantasy skrevet av den amerikanske forfatteren Carrie Ryan. Den er den første boken i en serie som også omfatter en rekke noveller. Den kan godt leses for seg selv – den avslutter en historie, men jeg må si at etter jeg har lest denne første er jeg spent på hvordan historien fortsetter.

Mary bor i en liten landsby omringet av høye gjerder. Innenfor er Søstrene og Vokterne som opprettholder orden og skriver lovene, og utenfor er De uhellige (zombier). Marys mor forteller Mary historier om havet mens hun vokser opp og disse historiene får grobunn hos Mary. Mer enn noe annet ønsker hun å finne havet, selv om det er perioder der hun mister troen.

Skogen av klør og tennerMoren min pleide å fortelle meg om havet. Hun sa det var et sted der man ikke så annet enn vann så langt øyet rakk, og at det var i konstant bevegelse, at det kom mot deg og trakk seg tilbake hele tiden … I havfortellingene til moren min – som hun hadde arvet gjennom mange generasjoner med oldemødre – hørtes havet ut som vinden som rasler i trærne … En gang, da jeg var eldre og landsbyen led av vannmangel, spurte jeg moren min hvordan det kunne ha seg at våre egne kilder holdt på å tørke ut hvis det virkelig fantes så mye vann i verden? Hun sa at vannet ikke var drikkevann – at vannet var fullt av salt.
Det var da jeg sluttet å tro på historiene hennes om havet. Hvordan kunne det finnes så mye salt i universet, og hvordan kunne Gud tillate at det fantes så mye ubrukelig vann?

I en komplisert rekke av hendelser ender Mary opp blant Søstrene. Hun skal bli novise. Men Marys nysgjerrighet er stor og hun klarer å finne ut at det er kommet en kvinne til Katedralen. En kvinne fra Utenfor. Det overbeviser Mary om at det må gå an å nå havet. Men det er ikke før De uhellige stormer gjerdene at Mary og 5 andre fra landsbyen får mulighet til å sjekke om det faktisk går å flykte langs de inngjerdede forbudte stiene.

Jeg er ingen zombie-fan, og jeg var i utgangspunktet skeptisk til om dette var en bok for meg. Men etterhvert ble jeg helt solgt. Det er ikke zombiene som gjør denne boken fantastisk. Det er karakteren Mary, med sine feil og sin styrke som overbeviser. Hun er beskrevet på en flerdimensjonal måte som gjør deg kjent med henne, drømmene hennes og kjærligheten hun føler for Travis. Den sterke nysgjerrigheten driver frem historien. Og ikke minst er ting veldig spennende når søstrene bestemmer at hun skal gifte seg med Harry, Travis’ bror. Men det som er det store spørsmålet er om Mary noen gang vil finne havet. Og det skal jeg ikke røpe for deg.

Jeg hadde denne boken med meg på tvangslesingskafeen i går og leste kjempefort på toget hjem for å få med meg slutten. Likevel hadde jeg noen få sider igjen. Så da jeg kom hjem (sent på kvelden) måtte jeg lese de siste sidene før jeg kunne legge meg. Det er ikke så ofte jeg blir så involvert i en bok, selv om jeg selvfølgelig opplever det med bøker jeg liker veldig godt. Så det putter denne boken i kategorien «fikk meg involvert» og «liker veldig godt». Den handler egentlig ikke om zombier på den tradisjonelle måten. Den handler om en sterk jente og om hennes drømmer. Zombiene blir bare en representanter for det hun må sloss mot. En fantastisk fin ungdomsroman er konklusjonen.

Skogen av klør og tenner har jeg fått fra Cappelen Damm.