Tags

, , , , , , , , ,

I dag er det andre søndag i advent og jeg må sette igang med julebrevene. Jeg synes det er veldig hyggelig å få både julekort og julebrev. Men en må sende ut selv også om man skal glede seg over det som kommer. Om jeg har hodet med meg til å skrive noe fint er en helt annen sak. Så jeg begynner med å komme hit og fortelle om min smakebit på søndag hos Flukten fra virkeligheten, så kommer jeg hvertfall i gang med å skrive. Noen ganger er det alt som skal til.

Boken jeg har valgt meg ut begynte jeg på i går og er snart ferdig med. Den er ganske altoppslukende føler jeg. Men noe av det har med at jeg har sittet på kafe helt alene, i mange timer og bare lest. Det sier også noe om at det ikke er vanskelig å lese lenge i denne om gangen. Boken heter Svøm med dem som drukner, er skrevet av Lars Mytting og fikk Bokhandlerprisen i år.

Svøm med dem som drukner«Har du klipt deg?» sa hun
«Ja, Hos St. Sunniva Hairdressers.»
«Quite – individual. Nice, though.»
Hun stod i yttergangen på steinhytta, holdt begge hender mot dørkarmene. I mørkegrønt, smårutet filtskjørt og høyhalset svart genser. Øynene hennes vingla. Det var som hun hadde siktet seg inn på noe, men blitt forstyrret. Noe drev og herdet i henne, et stoff som kunne stivne på få sekunder, og hun stod taus og arrogant.
En myk stuevarme lakk ut fra døråpningen, varme av typen et hus får etter å ha hatt fyr på peisen gjennom natta. Men den strøk forbi meg og ble borte i gråværet. Hun hadde alt på sin side. Eiendomsretten, tungemålet, kanskje også sannheten.

Fra forlaget:

En storslått familiehistorie spilt ut med de store dramatiske hendelsene i Europa på 1900-tallet som bakgrunn.

Høsten 1971 blir et kjærestepar funnet omkommet i Frankrike, på en avstengt, skogbevokst slagmark fra første verdenskrig. Deres tre år gamle sønn Edvard er sporløst forsvunnet. Fire dager senere dukker han opp på et helt annet sted i Frankrike.
Ingen vet hvor Edvard har vært, og han vokser opp på en fjellgård i Gudbrandsdalen sammen med sin tause bestefar.
Hva gjorde foreldrene i det avstengte skogholtet, og var det en tilfeldighet at de tråkket på en gammel gassgranat fra krigens dager?
Og hvem har, til bestefarens begravelse, sendt dem et praktstykke av en kiste, snekret i et treverk ingen har sett make til?
Letingen etter svar fører 23 år gamle Edvard både til Shetland og tilbake til Frankrike, der han må grave seg inn i de mørkeste krokene i familiens fortid. En fortid som er tett vevd sammen med de store europeiske hendelsene fra forrige århundre, men også lidenskapen til en mestersnekker som søkte lykken i 30-tallets Paris.

2