Tags

, , , ,

Ingen savner Edward Niema er skrevet av debutanten Eivind Larssen. Jeg var så heldig å få høre han snakke om boken sin. Jeg hadde tenkt å lese den allerede, men etter å ha hørt hva han tenker om den og hva som lå bak flere av valgene han har tatt, virket boken enda mer forlokkende.

Ingen savner Edwar NiemaEdward Niema er aktuar i et forsikringsselskap, han bor i Warszawa sammen med sin kone og lever et stille og «uneventfull» liv. Helt til han selv mister jobben og konen hans dør. Da blir livet virkelig snudd på hodet for Edward. Det begynner med at noen har ordnet hele begravelsen til konen hans. Alt er ordnet og han trenger bare å møte opp. Han blir kjent med den fordrukne organisten i kirken og får endelig en venn som han kan dele disse nye og merkelige hendelsene med. Blant annet finner han brev og bilder konen hans har lagt igjen til ham. Snart befinner han seg på et sted der han virkelig ikke har kontroll, hvor andre styrer det som skjer med han. Men han og organisten Arek klarer å både unnslippe og lure seg i sirkler rundt dem som står bak alt dette merkelige.

Dette er både en trist og morsom bok. Det er trist hvordan Edward har det, savnet etter konen, etter jobben og etter en mening. Men det er morsomt hvor oppfinnsomme han og Arek blir. Hvor langt de klarer lure dem som egentlig ikke lar seg lure og hvor langt ut i galskapen de kan befinne seg. Jeg storkoste meg med boken. Det er virkelig en bok for en høstkveld du trenger noe koselig og varmt å lese. Men den passer også til å lese mens du tar toget på jobb, den er underholdende og vil fenge deg og dra deg vekk fra trengselen av mennesker rundt deg. Og ikke minst få deg til å glede deg til togturen hjem!

Ingen savner Edward Niema er har jeg fått av Schibsted.