Tags

, , , , , , ,

Hr. Penumbras døgnåpne bokhandel er en «fantasyroman for Google-generasjonen» (ifølge underteksten). Den er skrevet av den amerikanske forfatteren Robin Sloan og ble gitt ut på norsk dette året. Jeg fant boken helt tilfeldig da jeg besøkte biblioteket i Haugesund (det er noe av det kjekkeste jeg vetHr Penumbra, det å besøke nye bibliotek) og tok den med meg på hotellrommet.

Boken handler om en ung mann som har jobbet med noe data greier, men som blir oppsagt da finanskrisen når USA. Han får etterhvert natteskift-stillingen hos Hr. Penubras døgnåpne bokhandel. Et sted hvor han i grunnen ikke selger noen ting, og som av og til blir besøkt av noen rare karakterer. Han finner seg en kjæreste som jobber for Google, han har en romkamerat som er kunstner og sakte men sikkert (ved hjelp fra kunnskapen de tre har tilsammen) vokser det frem en forståelse av hva butikken er. Sammen med Hr. Penumbra setter ungdommene ut for å løse det store mysteriet, og mer enn noe annet er det her Google kommer inn.

Et litt håpløst resyme, men en virkelig spennende bok. Den kan minne litt om Da Vinci-koden og lignende bøker i det at det er en hemmelighet som må finnes ved hjelp av kodeløsning. Samtidig handler den veldig mye om hva som er mulig å få til med gode datakunnskaper, den forteller endel om hvordan det er å jobbe hos Google, og den handler selvfølgelig om bøker. Som nok er grunnen til at jeg plukket den opp. Ikke slik at ulike bøker blir navngitt, men med den generelle følelsen for bøker en ekte bokelsker har. Jeg leste boken på ett par timer på et hotellrom i Haugesund, i en dyp stol med teppe om føttene og noe godt i glasset. Den var en helt perfekt måte å vente på mannen min på, som var det jeg egentlig gjorde. En fin bok. Helt ukjent for meg til jeg så den, rart nok, men likevel. Ikke noen stor litteratur eller spesielt fantastisk skrevet, men med en såpass anderledes historie at den tilførte noe nytt til min fantasyverden.