Tags

, , , , , , , ,

Det blir pinlig uansett er en ungdomsroman skrevet av Tyra Teodora Tonstad og Bjørn Sortland. Det er en brevroman i mailform, hvor de to avsenderne er Elias og Susanne. De to ungdommene har ikke egentlig møttes i virkeligheten, men Elias ser Susanne på bussen og forelsker seg. Susanne bærer en plastmappe med navnet sitt på og etter å ha gruet seg en måneds tid sender Elias den første mailen.

Det blir pinlig uansettDette er en sår og vakker liten bok. Både Elias og Susanne strir med ting. De er usikre, glade, vennlige, ekle, konfronterende og kontaktsøkende hver på sin kant. Der er en sårhet i Susannes historie – en usikkerhet i om noen kan like henne og en ensomhet hos Elias som er nyinnflyttet til Oslo som jeg føler jeg kan huske, og siden jeg er litt eldre enn den boken er beregnet for, noe ungdom kan kjenne seg igjen i.

Boken er både på nynorsk og bokmål; Elias skriver nynorsk og Susanne bokmål. Men det er ikke i veien, det gjør bare ungdommenes stemmer tydeligere. Det kan av og til være vanskelig å få ungdom til å lese nynorsk, og denne kan lures inn litt med det at den bare er «halvveis» på nynorsk og at den er lettlest.

Jeg synes Det blir pinlig uansett var en vakker liten bok som jeg vil anbefale ungdom på biblioteket. Den kan si noe om at flere har det vanskelig med å ta kontakt med andre, at de fleste har ting de strever med, og at det å si hei til en ny person kanskje ikke er så farlig som det høres ut.

Om vi treffest nokon gong, veit eg ikkje. Det blir pinlig uansett. Men eg trur eg tåler det.
Elias