Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Den første torsdagen i måneden har jeg bokkafe på Varhaug bibliotek. Jeg finner noen bøker jeg vil snakke om, lager et lite hefte om bøkene, tar med en kake (bakt av mannen min) og kaffe. Jeg passer også på at bøkene jeg skal snakke om er tilgjengelige for utlån. Jeg har ikke blandet bokkafeen sammen med bloggen min før, men så kom jeg på at det ikke var noen grunn for å ikke gjøre det. Så her er en kort presentasjon over de bøkene jeg skal snakke om i dag:

Søstrene Boleyn av Philippa Gregory

Fjorten år gammel blir Mary Boleyn elskerinnen til Henrik VIII. Mary elsker ham av hele sitt hjerte. Men kongens interesse kjølner. Hun blir tvunget til å la søsteren Anne ta sin plass. I denne uutholdelige situasjonen skjønner Mary at hun må kjempe mot sin familie og kongen, og ta skjebnen i egne hender.

Først av alt. Mary blir giftet bort i en alder av 13 år, for så bare ett år etter å få beskjed om at hun skal prøve å bli kongens elskerinne. Takk og pris at vi ikke lenger lever i et slikt samfunn! Etter at hun blir kongens elskerinne, og forelsket i ham, blir livet hennes enda en gang snudd på hodet da hun oppdager at søsteren hennes Anne prøver å bli, ikke bare kongens elskerinne, men også hans dronning. Boken henter sin handling fra Huset Tudor. Et kongehus av walisisk opphav, med monarker som regjerte over England fra 1485 til 1603. Best kjent av Tudor-monarkene er Henrik VII, Henrik VIII og Elisabeth I. Dynastiet ble avsluttet da Elizabeth døde i 1603 uten etterfølgere. I boken møter vi Henrik VIII i slutten av hans ekteskap med Katarina (hans brors enke) og frem til henrettelsen av hans andre kone Mary.

Dette er en nydelig bok om et vanskelig liv, hovedpersonen Mary må gjennom mange utfordringer og vanskeligheter. Men samtidig; samfunnet var slik i Tudortidens England og jentene gjør ikke annet enn de mannlige slektninger bestemmer de skal og det beste de får til innenfor rammene av disse bestemmelsene. En får umiddelbart sympati med Mary, og kanskje litt antipati med Anne. Men Anne får jammen gjennomgå for de valgene hun tar.

Hvis du får dette brevet av Sarah Blake

Hvis du får dette brevet handler om to sterke kvinner som lever av å levere nyheter under andre verdenskrig. Frankie Bard er radioreporter på post i London mens Iris James sitter trygt på sitt postkontor i Franklin, en liten småby i Massachusetts, USA. De fleste av innbyggerne i Franklin tror ikke krigen i Europa vil berøre dem. Men både Frankie og Iris vet bedre.

Boken har en fengende historie. Vi møter legen Will Fitch, hans kone Emma, Postmesteren Iris og hennes kjæreste Henry Vale og ikke minst Frankie Bard, en amerikansk dame som er journalist og radioreporter i London. Sammen beskriver de ulike sider av den amerikanske hverdagen i 1941, og gjennom Frankie hverdagen i London. Ting skjer, og Will Fitch velger å reise til London for å hjelpe til på sykehuset. Og mens han er der møter han tilfeldigvis på Frankie Bard. Frankie drar også en tur til kontinentet og prøver å gjøre opptak av mennesker som reiser med tog gjennom Tyskland, Belgia og Frankrike. Hun ser mye grusomt og opplever endel tøffe ting. I boken sies det at hun får granatsjokk, det vi i dag ville kalle PTSD.

Mye av boken er skrevet i en synsvinkel som beskriver en amerikaners overfladiske blikk. Jeg er ikke sikker på om forfatteren gjør det for å beskrive hvordan amerikanerne ikke lot krigens grusomheter gå inn på seg, eller om forfatteren er amerikansk og selv har det blikket. Det blir ganske tydelig når Frankie reiser med tog gjennom Europa og ikke forstår hvor utsatte jødene er for en soldats blikk, og våpen. Dette er en god historie fra første verdenskrig. Skrevet med hverdagen i Cape Cod som bakteppe. Så selv om språket kunne vært bedre, er det en historie jeg kan anbefale.

Jenta med ballongen av Merete Junker

Alarmsentralen mottar en melding fra en kvinne som er ute og går kveldstur med hunden i utkanten av Skien. Hun har falt og trenger hjelp. Når ambulansen kommer til stedet finner de henne kvalt med hundehalsbåndet. Journalist Mette Minde er barndomsvenninne av den dreptes søster og begynner å grave i saken på egen hånd. Hun åpner dører ingen vil hun skal åpne. Dette er første bok om Mette Minde.

Forlaget skriver: Mette Minde kjente den drepte. Hun må gjøre noe. I skumringen beveger to skikkelser seg gjennom et skogholt i utkanten av Skien: en liten jente med en rød ballong, og en kvinne med en liten hund. Snart mottar alarmsentralen en melding fra kvinnen med hunden. Hun har falt stygt og trenger hjelp. Da ambulansefolkene kommer frem, finner de henne kvalt med en punktert ballong plassert på magen. Hunden hennes er sporløst forsvunnet. NRK-journalisten Mette Minde får gjennom sin mann opplysninger om omstendighetene rundt likfunnet. Den dreptes søster viser seg å være en barndomsvenninne av henne. Da hun i jobben som journalist også begynner å motta anonyme brev som angår den døde kvinnens arbeidsplass, føler hun ansvar for å nøste i saken på egen hånd. Det viser seg at den fredelige småbyen ulmer av fordekte sannheter. Mette Minde bestemmer seg for å trosse sin egen indre stemme og åpne dører som ingen vil hun skal åpne.

Før jeg sovner av SJ Watson

Christine ble funnet naken og forslått på motorveien, uten å vite hva som hadde skjedd. Flere år etter har hukommelsen fremdeles ikke kommet tilbake, til tross for mange år med terapi. Terapeuten har fått henne til å skrive ned det hun husker, og ved hjelp av notatboken avdekker hun stadig nye og skremmende ting fra fortiden.

Dette er en utrolig spennende thriller som jeg leste i et jafs. Det gikk virkelig ikke an å legge den fra seg! Christine har mistet hukommelsen, men hun husker det som skjer frem til hun sovner, da er alt borte igjen. Det gjør at hun hver morgen våkner og lurer på hvem hun er, hvor hun er og hva som har skjedd. Det i seg selv er grunnlag for en god krim. Men i tillegg har Watson plassert Christine i et miljø der ting ikke stemmer. Christine får kontakt med en lege som heter dr Nash og han ber henne skrive dagbok. Hver morgen ringer han så for å fortelle henne hvor hun har gjemt dagboken slik at hun kan lese hva som har skjedd de tidligere dagene.

Det er utrolig spennende å følge Christines historie. Du lever deg inn i fortvilelsen og usikkerheten hennes. Du gråter med henne når hun må sjekke at det hun har skrevet i dagboken er sant og ikke noe hun har innbilt seg, og du heier på henne når hun opplever små glimt av minner. Dette er en fantastisk god bok, en skikkelig engasjerende thriller som jeg anbefaler til alle som liker å lese spennende bøker. Jeg ga boken terningkast seks.

Alkymistens bok av Adam Williams

1077: Andalucia, Spania. Tre gutter møtes tilfeldig. De oppretter et hemmelig brorskap for å bygge et monument som vil imponere og forbause en hel verden. 1938: Andalucia, i Spania. Den spanske borgerkrigen nærmer seg slutten. En gruppe desperate republikanske soldater holder gisler i en katedral. En gammel bok blir oppdaget i et skjult rom under domkirken og i den finner gislene en fluktrute.

Dette er to spennende historier. En blir revet med både Aziz, Samuel og Pantugal i deres oppvekst, erfaringer, kjærlighetsforhold, krig og konflikter – og ikke minst; byggingen av moskeen. En blir også betatt av historien om gislene i katedralen. Politikeren og hans barnebarn, den utstøtte kvinnen og gamle mor Juanita som bestemmer mye i landsbyen. Disse gislene har et desperat ønske om å unnslippe. Spesielt fordi kidnapperne truer med å sprenge katedralen med dem inni.

Den arabiske delen av denne boken (den eldste fortellingen) har en altfor stor mengde navn på filosofer, politikere, krigere osv. Det tar bort fra spenningen i den historien. Og den nyeste historien handler mye om de ulike fraksjonene i borgerkrigen i Spania. Hvis du klarer å overse disse to tingene er dette en umåtelig spennende bok som bør leses!

Mors og fars historie av Edvard Hoem

Boka er ei erindringsbok som blir til ein roman, der forfattaren søkjer å dikte fram igjen livshistoria til foreldra sine. Historia om ein predikant og ei ung kvinne med ei fortid, er ei historie om sorg, svik og nederlag, men også om livsvilje og forsoning.

Jeg hørte denne som lydbok, lest av Edvard Hoem. Denne må nesten leses sånn. Det var en stor opplevelse!

Fra forlaget: Edvard Hoem skriv denne gongen ein roman om det foreldra hans ikkje snakka om, korleis mor hans og far hans trefte kvarandre i 1945, og kva det var som førte til at akkurat dei slo seg i lag. Edvard Hoems far var lekpredikant og heldt i krigens år 1940-45 meir enn sju hundre møte i det han kalla Dalenes dal, Gudbrandsdalen. Mora var kokke på Fåberg pleieheim, og ho fekk ei dotter med ein tysk soldat i 1945. Ingen ville vel ha trudd at lekpredikanten og kokka ville finne kvarandre. «Mors og fars historie» handlar om at livet somme gonger tar sin eigen veg og at ingen ting blir slik som vi først hadde tenkt oss det. Boka er ei erindringsbok som blir til ein roman, der Edvard Hoem søkjer å overskride det han har av dokumentasjon for å dikte fram igjen livshistoria til foreldra sine. Historia om ein predikant og ei ung kvinne med ei fortid er ei historie om sorg og svik og nederlag, men først og fremst om livsvilje og forsoning. Den er eit minnesmerke over ei anna tidsalder og eit anna land.

Skjebnesøstre av Natalie Normann

Bergen, 1793. Overklassepiken Constanse Crofft lager skandale når hun oppdages sammen med Ulrik under et sosietetsball. For å skille dem blir Constanse sendt til sin eksentriske onkel, herr Conrad. Der knytter hun vennskapsbånd med den fattige ungpiken Karen Viken som har bodd hos herr Conrad siden pleieforeldrene døde.

Skjebnesøstre er en serieroman skrevet av Natalie Normann. Normann har skrevet barnebøker sammen med Anan Singh og oversatt bøker som Señor Peregrino av Cecilia Samartin. Hun har også gitt ut serien Ildfuglen under pseudonymet Hanna Sandvik. I tillegg skriver hun bloggen Vestlandets leirgjøk hvor du blant annet kan lese om hvordan det er å skrive serieromaner.

Hittil er det kommet ut 8 bøker i serien Skjebnesøstre og jeg synes historien blir mer og mer spennende etterhvert som jeg blir kjent med hovedpersonene Karen og Constanse.

Fra forlaget: På et sosietetsball i Bergen i 1793 lager overklassepiken Constanse Crofft skandale da hun oppdages sammen med en ung mann som er langt under hennes stand. For å dysse ned det som har skjedd og skille henne og Ulrik, blir Constanse sendt til sin grandonkel, den eksentriske herr Conrad. Ulriks lepper kilte huden på halsen. Constanse pustet tungt da hendene hans strøk nedover ryggen hennes … Det brant i kroppen. Pusten kom i korte gisp, og hun var sikker på at hun kom til å dø av lykke. Et halvkvalt skrik fikk henne til å åpne øynene. I døråpningen så hun sin mors gråbleke ansikt. Den fattige ungpiken Karen Viken har bodd hos herr Conrad siden pleieforeldrene døde. Constanse og Karen knytter vennskapsbånd, noe som skal vise seg å føre begges liv i en retning ingen av dem kunne ha forestilt seg.

Jeg har ikke lest mange serieromaner utenom Margit Sandemo sine. Og av de jeg har lest har den ene tragedien følgt den andre. For eksempel har hovedpersonen blir voldtatt flere ganger osv. Det klarer jeg bare ikke, jeg tenker at bøkene ikke er så viktige at jeg skal lide meg gjennom noe jeg ikke liker. Da er det noe annet med Skjebnesøstre. Hovedpersonene Karen og Constanse befinner seg både i farefulle og spennende situasjoner, men historien holder seg likevel på siden av en grense. Det skjer ikke grusomme ting med dem, foreløpig… De klarer seg, selv om de er vågale og modige så blir de ikke overfalt bak hvert hjørne. De må ikke gjennomgå mer enn det situasjonen tilsier at blir konsekvensen av hva de gjør og de beholdes som sterke og dyktige kvinner.