Tags

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bloggen The Broke and the Bookish har hver tirsdag en ny Topp 10 liste som på en eller annen måte har noe med bøker å gjøre. Jeg er også glad i lister og vil være med på å fylle ut mine egne Topp 10. Min overskrift er denne gangen; Topp 10 bøker jeg har valgt på grunn av omslaget og er en av de gamle listene hos The Broke and the Bookish.

Jeg er fæl til (eller er det egentlig fæl som er det rette ordet her?) å velge bøker utfra omslaget. Når jeg sitter i skranken er de nye bøkene utstilt med fremsiden mot meg og da er det veldig lett å falle for et fint omslag. Her kommer noen av de omslagene jeg har falt for:

1.) Bokbindersken av Belinda Starling. London, 1859. Dora Damage må ta over mannens bokbinderi da han blir rammet av sykdom. For å unngå at familien havner på fattighuset, binder Dora inn dyre, illegale pornografiske bøker for velstående kunder fra aristokratiet. Dette fører henne snart inn i en verden av slaveri, sex og penger, og hun og familien hennes befinner seg i en farlig situasjon.

2.) Etterpå av G.G. Musso. Briljant, rik og stolt av seg selv. Slik var Nathan Del Amico. Sett utenfra. Men Nathan har slettet en sjebnesvanger opplevelse fra minnet sitt. En opplevelse som i voksen alder innhenter ham. Åtte år gammel druknet Nathan i en innsjø da han forsøkte å redde sin venninne Mallory. Han ble erklært død, men som ved et mirakel våknet han opp igjen. Tjue år senere er han en av New Yorks mest fremragende jurister – drevet av suksess, berømmelse og velstand. Et uventet møte får ham gradvis til å forstå hvorfor han vendte tilbake til livet, den dagen for så mange år siden. Er de som har kommet tilbake fra døden som alle andre?

3.) Glass og aske av Ann Syrehn Thomasevic. Lili blir født i Alsace i 1884. Faren dør plutselig og første verdenskrig er i anmarsj. Lili gifter seg med farens venn Ernst og flytter til Wien, men etter en stor tragedie skiller de lag. Hundre år senere drar den svenske journalisten Amanda til Wien etter å ha arvet en ring etter Lili. Ringen kan spores tilbake til både den russiske revolusjon og til nazistenes arbeidsleirer.

4.) Glassblåseren fra Murano av Marina Fiorato. Venezia, 1681. Glassblåsing er den venetianske republikks hovednæring, og deres speil er mer verdt enn gull. På øya Murano holdes glassblåserne praktisk talt fanget under streng bevoktning av det livsfarlige «Timannsrådet». Men i et forsøk på å beskytte sin hemmelige datter, selger Corradino Manin, den fremste av glassblåserne, sine forretningshemmeligheter og sin sjel til Solkongen, Ludvig XIV av Frankrike. Flere århundrer senere flykter hans etterkommer, Nora Manin, fra et ulykkelig liv i London for å gå i lære som glassblåser i sine forfedres by. I Venezia finner hun en ny tilværelse og ny kjærlighet. Hun er både lidenskaplig og begavet, og idet den tidløse rivaliseringen kommer til overflaten, setter Noras etternavn henne snart i fare.

5.) Høsten av Jan Henrik Nielsen. Søstrene Nanna og Fride har i flere år levd i en bunker med faren, etter at en mystisk sykdom har rammet det meste av livet på jorden. En dag angripes faren av sykdommen, og jentene må forlate bunkeren og dra til byen de bodde i før, i håp om å finne medisin.Høsten er først og fremst en bok om livet og kjærligheten, tross det dystre bakgrunnsteppet. En sterk og varm fortelling om mot og håp.

6.) Krystallslottet av Jeannette Walls. I denne boken forteller forfatteren om sin oppvekst med eksentriske foreldre som stadig var på flyttefot for å unngå pengeinnkrevere og ansvar. Faren Rex er alkoholiker og moren Rose Mary er en smågal kunstner som er mer opptatt av å lage kunst enn middag til barna. Dette er en sann historie om fattigdom, galskap og kjærlighet.

7.) Landsbyens blod av Yan Lianke. Bokens handling bygger på den uhyggelige og sanne historien om hvordan millioner av uvitende bønder på landsbygda i Kina ble infisert med HIV-viruset på grunn av organisert kjøp og salg av blod. Romanens 12 år gamle forteller er død. Han er blitt forgiftet av landsbyboere som ville hevne seg på guttens far – mannen som organiserte den storstilte og innbringende handelen med blod.

8.) Maleren fra Shanghai av Jennifer Cody Epstein. Romanen skildrer livshistorien til den kinesiske kunstneren Pan Yuliang (1899-1977). Fjorten år gamle Xiuqing blir solgt til et bordell for å betale onkelens opiumsgjeld. En ung embetsmann kjøper henne fri, og med hans hjelp utdanner hun seg til kunstmaler, nå med navnet Pan Yuliang. Hun fortsetter sine studier i Roma og Paris, hvor hun finner sitt kunstneriske uttrykk og oppnår internasjonal anerkjennelse.

9.) Reckless; Hud av stein – Cornelia Funke. Møt brødrene Reckless, som reiser til en verden bak speilet og deltar i et halsbrekkende kappløp med tiden for å finne en kur mot den sykdommen som er i ferd med å omskape den ene av dem til stein. Jacob Reckless må leve opp til navnet sitt. Broren hans, Will, er i livsfare etter å ha fulgt etter storebroren inn i en annen verden. En verden som har vært Jacobs hemmelige tilfluktssted etter at foreldrene deres døde. En verden av mørk fortryllelse – gleder og lidelser. En verden av eventyr og mareritt. Det hviler en forbannelse over Will Reckless – han er i ferd med å forvandles fra gutt til uhyre – med mindre Jacob klarer å redde ham. Men hva er kjærlighetens pris? Og hvem skal i så fall betale den? Er blod tykkere enn vann? Jacob har ikke lang tid på seg. Når den røde månen viser seg, er tiden ute.

10.) Vekten av stillhet av Heather Gudenkauf. En fuktig og varm augustmorgen våkner to familier og finner tomme senger på sine døtres soverom. Alle foreldres mareritt utfolder seg, en storstilt politiaksjon, intense etterforskere og det evige spørsmålet om hva som kan ha skjedd dem. Og hvem som står bak. Calli Clark er en snill og forsiktig syvåring, en dagdrømmer som har vært stum etter en traumatisk opplevelse. Callis mor, Antonia, forsøker å være en så god mor som mulig under omstendighetene. Et ekteskap i oppløsning og en fraværende og aggressiv ektemann. Nå, selv om hun nekter å tro at mannen kan være involvert i forsvinningen, er hun redd for at hennes avgjørelse om å bli i forholdet har kostet henne mer enn hennes datters stemme. To familier nå bundet sammen av spørsmålet om hva som hendte med barna deres. Kan sannheten ligge fanget i stillheten av de mørke hemmelighetene alle familier har?