Tags

, , , ,

CC

Jeg har i mange år vært plaget av migrene. Det hele begynte for 20 år siden, men da men sjeldne anfall. Over en periode på ca 10 år økte anfallhyppigheten slik at jeg ente opp med ca 15 anfall i måneden. Det sier seg selv at jeg ble veldig invalidisert av migrenen. Jeg hadde ofte anfall som varte over flere dager, jeg tålte ikke lys og måtte tilbringe mye tid i sengen med lyset av. Jeg prøvde ulike typer smertestillende også Imigran (migrenemedisin) men enten virket det ikke eller så ble jeg veldig dårlig av medisinen. Jeg prøvde homeopatisk behandling og tilskudd av urten Matrem uten at det hjalp noe særlig. Til slutt valgte legen min å gi meg forebyggende medisiner; betablokker. Jeg tar nå to Atenolol hver morgen og har kun 1-2 anfall i måneden. Det føles helt fantastisk, det er helt nytt liv å ikke våkne med migrene nesten hver dag!I tillegg til Atenololen bruker jeg Zomig nesespray når jeg har et migreneanfall.

Det finnes to typer migrene; med og uten aura, jeg har migrene med aura, dvs:

Aura er et fenomen som oppleves som et forstadium til hodepinen og fenomenet varer ca 5 til 20 minutter og skal ikke vare mer enn 1 time. Når fenomenet forsvinner får oftest pasienten hodepine innen kort tid. Aura kommer fra forstyrrede signaler fra hjernebarken og man tror at det kan skyldes forbigående blodsirkulasjons forstyrrelser. Oftest berører de forstyrrede signaler synshjernebarken. Av den grunn er det vanligst å oppleve synsforstyrrelser i form av «hull i synsfeltet» (skotomer) eller ulike sikksakk mønstre.

Når jeg har disse synsforstyrrelsene nytter det ikke å se på noen ting. Synet forsvinner (blir grått/tåkete) først i en liten flekk, så vokser denne flekken til den dekker hele synsfeltet, før den blir borte. Ca 5 minutter etterpå kommer hodepinen. Zomig nesespray skal ikke tas før auradelen er over og hodeverken kommer. De siste ukene har jeg flere ganger fått synsforstyrrelser uten å få hodeverk etterpå. Dette skjer ofte når jeg sitter for lenge ved dataen. Jeg vet at en av triggerene mine er pulserende/flakkende lys og er redd for at jeg har utviklet en intoleranse for lyset fra dataskjermen. Det ville jo vært helt katastrofalt! 🙂 Jeg er «noe» avhengig av pcen min!Omega-3

I tillegg til Atenolol tar jeg Magnesium hver kveld og Omega-3 hver morgen. Begge deler skal ha en lindrende effekt på migrene og kunne redusere smerten. Jeg synes ting har blitt bedre etter jeg begynte på Magnesium, også den «vanlige» hodepinen er blitt lettere.

I Norsk ukeblad, i dag, er det en artikkel  om Migrene. De lister opp en masse forskjellige ting som kan hjelpe. Både «vanlige» medisiner og «alternative» behandlinger. Jeg har prøvd endel av rådene de gir men ikke akupunktur eller Botox. Akupunktur høres spennende ut, men jeg er ikke så veldig positiv til Botox.

Kilde: Wikipedia, Norsk Ukeblad, Pfizer, Felleskatalogen

Lagre

Lagre