Tags

, , , , , , , , , , ,

Jeg leser som regel litt krim i løpet av en måned, og selv om det er mange gode bøker blant dem får jeg ikke alltid tid til å skrive om dem. Derfor har jeg bestemt meg for å omtale dem i et oppsamlingsinnslegg. Så her finner du en kort omtale om krimbøkene fra april og mai;

Rimelig tvil av Chris Tvedt

Hva har skjedd når en forsvarsadvokat oppdager at han har brutt alle sine etiske prinsipper og befinner seg i en verden der spillereglene ikke står i Norges Lover?

Mikael Brenne driver et eget advokatbyrå. Da to serbere med dyre dresser og dulgte hensikter dukker opp, ser han muligheten til å redde firmaet økonomisk. Han påtar seg derfor rollen som deres forretningsadvokat. I tillegg blir det hans oppgave å forsvare deres gode kontakt Eva, som sitter i fengsel mistenkt for langing av narkotika. Det han ikke har forutsett, er at hans nye klienter finner det helt naturlig å ty til voldelige midler for å oppnå sine mål, enten ved å la personer «forsvinne» eller skjære tommelfingrene av dem. Selv om han bare ordner det finansielle, går det etter hvert opp for han at han likevel er delaktig. Dårlig samvittighet får han til å bestemme seg for å bryte samarbeidet. Men han har ikke tenkt på at ingen bryter samarbeidet når man er involvert med slike mennesker. Boken er forfatterens debutroman og den første boka om Mikael Brenne.

Journal 64 av Jussi Adler-Olsen

Nete Hermansen er en av de «upassende» kvinnene som ble deportert til den lille øya Sprogø helt fram til 1950-tallet. De blir daglig utsatt for misbruk, tvang og svik. Nete klarer å unnslippe, men den dagen fortiden innhenter henne, starter også en av Avdeling Q’s mest kompliserte saker. Hva skjedde med Nete, og hva skjedde med folk omkring henne? Den 23 år gamle saken blir gjenåpnet, og samtidig er etterforsker Carl Mørck kommet i en vanskelig situasjon i forbindelse med en drapssak som involverer han personlig. Dette er den fjerde boka om Avdeling Q.

Etterforsker Carl Mørck og hans hjelpere står overfor en komplisert 23 år gammel sak som skal vise seg å handle om overgrep på det aller groveste. Helt fram til 1950-tallet ble nemlig «upassende» kvinner deportert til den lille øya Sprogø, der misbruk, tvang og svik var hverdagskost. Dit kom også den unge Nete Hermansen, og derfra klarte hun å unnslippe – trodde hun. Men en dag innhenter fortiden henne. Hva skjedde med henne, og hvor ble det av menneskene omkring henne? Flere av dem er blitt sporløst borte. Da Carl Mørck endelig tror han vet hvordan tingene henger sammen, kommer en ny og svært kaldblodig morder på banen.

Ildvitnet av Lars Kepler

Det skjer et mord på Birgittagården, et hjem for tenåringsjenter i trøbbel. Etterforsker Joona Linna skjønner raskt at det er en utfordrende kriminalsak, og sporene fører til Vicky, en stille jente som forsvant fra Birgittagården samme natt som mordet. Når han undersøker bakgrunnen hennes får han seg en overraskelse, og samtidig får politiet en telefon fra det spiritistiske mediet Flora Hansen. Dette er den tredje boka om Jonona Linna.

Et uhyggelig mord skjer på en institusjon for «vanskelige» tenåringsjenter. Ingen har sett noe. Ingen vil fortelle noe. Sporene fører Joonna Linna i retning av Vicky, som forsvant samme natt som mordet. Samtidig ringer det spiritistiske mediet Flora Hansen til politiet. Først vil hun ha penger for å snakke, snart ber hun dem bare desperat om å lytte. Dette er den tredje krimromanen til Lars Kepler.

Fare for gjentakelse av Chris Tvedt

14 år gamle Maja blir funnet drept, og advokaten Mikael Brenne oppnevnes som forsvarer for anklagede, Alvin Mo. Alt tyder på at Alvin Mo har voldtatt, mishandlet og drept Maja, og Mikael vet at dette er en rettssak han ikke kan vinne. Men da den er over, sitter Mikael igjen med mange ubesvarte spørsmål. Han vil vite sannheten, og starter sine egne undersøkelser, noe han skal komme til å angre på.

Den 14-årige Maja blir funnet drept, og den dyktige og utradisjonelle advokaten Mikael Brenne blir oppnevnt som forsvarer for anklagede, Alvin Mo. Det er ikke akkurat drømmejobben. Alt tyder på at Alvin Mo har voldtatt, mishandlet og drept 14-åringen, og Mikael vet at dette er en rettssak han ikke kan vinne. Men rettsaken blir ikke helt som han hadde forventet. Og da den er over, sitter Mikael igjen med mange ubesvarte spørsmål og en følelse av å være blitt lurt. Selv om Maja-saken er over i retten, er den ikke over for Mikael Brenne. Han vil vite sannheten og starter sine egne undersøkelser. Det skal han komme til å angre på. Maja-saken kaster lange skygger, og i skyggene er det flere som bærer på farlige hemmeligheter. Og flere som dør. Dessuten er det noen der ute som ikke liker Mikael Brenne. Dette er den andre boken om Mikael Brenne.

Den rasende horden av Fred Vargas

Førstebetjent Adamsberg og folkene hans blir konfrontert med et drap i en liten normannisk landsby. I den samme landsbyen lever minnet om fyrsten Hellequin og hans såkalte rasende horde, som i følge historien en gang herjet landsbyen og drepte flere forbrytere som ikke var blitt straffet av myndighetene. Når noen hevder at Den rasende horden igjen er på ferde, sprer redselen seg. Dette er den syvende boka om Adamsberg..

Atter er en gang blir førstebetjent Adamsberg konfrontert med en sak som tilsynelatende har dype røtter i historien og mytene. I en liten normannisk landsby har det forgått et drap. I den samme landsbyen lever minnet om fyrsten Hellequin og hans såkalte rasende horde. Historien vil ha det til at de en gang herjet landsbyen og drepte flere forbrytere som ikke var blitt straffet av myndighetene.
Nå har noen igjen fått syn på denne horden. Myten er ikke død. Det er mange som går rundt med dårlig samvittighet. Og enten det er Den rasende horden eller en lokal hevner som er på ferde, så sprer redselen seg som ild i tørt gress.
Mens stadig flere av Adamsbergs folk blir engasjert i landsbymordet, må Adamsberg forholde seg til en ung kjenning i Paris. Han har hatt det med å sette fyr på biler. Det er bare det at denne gangen satt det noen i bilen