Tags

Vi er på vår vanlige tur til Bergen igjen, fjerde gang dette året. I den anledning passer det å skrive litt om ting du kanskje ikke visste om Bergen!

Tempel for regn1. Tempel for regn: «Et tempel for regn» ble Regnhytten kalt da den ble døpt i regnvann og regnvær i oktober 2000. Skulpturen står ved sørenden av Store Lungegårdsvann og er designet av den nederlandske kunstneren Martin Borchert. Innvielsen fant sted i kulturbyåret, på en sur og grå og våt dag. Den sju meter høye Regnhytten er en hyllest til naturens elementer generelt og bergensregnet spesielt. Inne i den kuppelformete hytten finnes en renne i spiralform fra tak til gulv. Rennen samler opp regnvann og lar det sirkulere fra øverst til nederst, til det til slutt sildrer ut i Store Lungegårdsvann. Legg besøket til en regnværdag!

2. Den engelske parken: Det grønne Bergen er mer enn Byparken. Mer avsides, men ikke mindre vakker, er Nygårdsparken. Den strekker seg fra Nygårdshøyden og ned til Møhlenpris i vest. Parken ble anlagt som en «engelsk landskapspark» i 1885. Den har idylliske spaserveier, vakre dammer med assortert utvalg fugler, broer og mange slags trær. Mest brukt om sommeren, men velegnet for en stille stund hele året.

3. «Norges beste kaffebar»: Bergen har sin dose kaffelattekaféer. Men ett sted skiller seg ut som litt annerledes, nemlig Det Lille Kaffekompaniet i Nedre Fjellsmauet, umiddelbart bak Fløibanens nedre stasjon. I det lille, koselige lokalet kan du velge fra byens sikkert lengste kaffemeny. Stedet ble kåret til «Årets kaffebar i Norge 2002», av Speciality Coffee Association of Europe». Samme pris fikk de forresten i 1999.

4. «På byens beste»: «Men på Fjeldveien, der går eg aldrig mer!», heter det i H. Wiers-Jenssens berømte Fjeldveien-Bergenbergenske kjærlighetsvise. Men 14. oktober i år, på dagen 125 år siden Bergens Skog- og Træplantningsselskap fikk den briljante idé å strekke en gangvei i fjellsiden mellom Bellevue og Munkebotn, kommer bergensere i tusentall til å ta den 4,6 kilometer lange spaserturen. 60.000 gjorde det på 100-årsdagen i 1979. Men også en tur du kan ta når som helst du måtte være i Bergen, og nyte byen fra oven.

5. Søstrene Hagelin: Dagbladets legendariske journalist Arne Hestenes gjorde allerede på 1960-tallet Søstrene Hagelins fiskemat landskjent. Hans beskrivelser av Hagelins fiskepudding og fiskekaker, kunne passert i en hvilken som helst erotisk kokebok. I de senere år har Hagelin utvidet konseptet til også å servere «verdens beste fiskemat» i sin enkle, men trivelige restaurant i butikkutsalget i Olav Kyrres gate. Prisene er like sunne som maten.

6. Sæveruds Siljustøl: På nattbordet i sengekottet står en bjelle og stuegardinene er hengt opp med tegnestifter. Soria Moria-slottet Siljustøl i Fana var komponisten Harald Sæveruds hjem helt til han døde i mars 1992. I dag er stedet museum, med omvisninger, konserter og musikkskole, drevet av Sæverud-sønnen Sveinung. Huset og parken var Harald Sæveruds kongerike fra han og Marie Hvoslef flyttet hit i 1939. Her kan du oppleve komponistlivet hans den dag i dag.

Sjufjellsturen7. Sju-fjellsturen: Dersom du er i Bergen på rett tidspunkt i mai, kan du få med deg den legendariske 7-fjellsturen, bergensernes store årlige styrkeprøve. Om lag tre mil er turen over de sju byfjell, med en total stigning på 2200 meter. I fjor ble turen arrangert for 50. gang. For de som vil gå litt kortere, finnes også 4-fjellstuen.

8. 722 bratte trinn: En annen meget spesiell måte å komme opp i den bergenske fjellheimen på, er via Stoltzekleiven – 722 trapptrinn lukt til værs fra Fjellveien til Sandviksfjellet. Hvert år i oktober arrangeres trimfesten for de spreke, «Stoltzekleiven opp», med ca. 2000 deltakere. De mest lettbeinte bruker rundt ti minutter til topps, mer normale trimmere vil trenge en liten halvtime. Vel oppe kan du fortsette til øvre Fløibanestasjon, der det er både kaffe og kaker og fabelaktig utsikt å få.

9. Pils med utsikt: På Georgernes Verft, i kulturhuset USF finnes Kafé Kippers. Fra tidlig vår til sen høst har kafeen en uteservering som tåler sammenlikning med det mest eksotiske du kan finne av slaget – verden over. Vi snakker om utsikt over Puddefjorden og fritt fram så langt øyet rekker, i hvert fall til Askøy. Under Nattjazzen i mai og juni er stedet på sitt mest elektriske, med et musiserende og musserende liv både ute og inne.

10. Buekorpsmuseum: Buekorpsene er et bergensk varemerke, og vil du vite litt mer om denne Buekorpsmuseetsærbergenske aktivitet, kan du finne Buekorpsmuseet i Murhvelvingen på Østre Murallmenningen. Her, i historiske omgivelser, ble museet etablert i 1977. I fjor kom boken om Buekorpsmuseet – spekket med buekorpshistorie.

11. Beffen: Den kalles bare Beffen på folkemunne. Navnet står for Bergens Elektriske Færgeselskab. I mer enn hundre år har den maritime kulturskatten tøffet fram og tilbake på Vågen innerst i Byfjorden. Fem-seks minutter tar turen. Fremdeles bruker mange bergensere Beffen på vei til skole eller jobb. Dagens eier, Harald Holmedal, har vært skipper om bord siden 1983. Avgang fra Bradbenken.

12. Verdens største tønnebål: Blant de mange særegne bergenske tradisjonene er Tønnebålet på Laksevåg sankthansaften. 30 meter høyt og verdens største tønnebål, ifølge Guinness rekordbok. Det er det lokale buekorpset på Laksevåg som bygger bålet, som har en tradisjon som går ca. 110 år tilbake i tiden. Og sankthansaften er Tønnebålet mer eller mindre Bergens offisielle sankthansbål. Tusenvis av bergensere samles i Kirkebukten på Laksevåg, og ser tønner for 30.000 kroner brenne opp i sommernatten. Turister er også velkomne.

Kilde: Aftenbladet/Bergens Tidene

Lagre